Напишете дума/думи за търсене

9 особености, които отличават добрите родители

Много родители си мечтаят за гениално дете. Искат то да е добро, да е послушно, да има чудесни оценки... с две думи, да е извадено от каталог.

Но въпреки всички съвети и трикове относно възпитанието на децата, няма категоричен правилник как да отгледаме наследниците си. Има обаче няколко правила, които ако се следват от родителите, може да ги направят по-добри.

Награждавайте независимостта

В някои семейства родителите са убедени, че децата ще успеят в живота, ако вярват, че няма невъзможни неща за тях. Накарайте наследниците си да разберат, че могат да направят всичко сами.

Благодарение на този начин на мислене те ще знаят, че не просто се пускат по течението, ами сами формират своето бъдеще.

Всички неща са трудни преди да станат лесни

Детските усилия трябва да бъдат признати и ценени. Ако детето е започнало ново хоби, независимо от възрастта му, родителите му трябва да го подкрепят и насърчат.

Ако нещо не върви добре, мама и татко винаги могат да кажат: „Всяко начало е трудно“.

Доверието е най-добрата награда

Когато детето постигне нещо, не го награждавайте с парче шоколад. Най-добре му подарете доверието си. Ако сте му се доверили и сте го оставили само да свърши захваната от него работа, това означава, че го смятате за достатъчно способно и вярвате на неговите намерения и уважавате положените усилия.

Приемате хаоса около детето

Децата често са заобиколени от хаос, който не притеснява мъдрите им родители. Те са наясно, че чувството за подреденост у децата се различава от тяхното, че хлапетата постоянно разсипват нещо и че рядко нещо здраво може да остане покрай тях особено в по-малка възраст.

Ето защо вместо да се карат на децата си заради разхвърляните им стаи, родителите им позволяват от време на време да поддържат хаос покрай тях, обяснявайки им защо в даден момент трябва да се научат да подреждат покрай себе си.

Не го спирайте да поема рискове

Някои родители по цял ден търчат по децата си и крещят: „Не се катери!“, „Не пипай това!“ или „Успокой се!“

Мъдрите родители на енергични деца смятат за важно децата да изразяват всичко, което искат, и да предприемат „рискови“ действия, докато са още малки. По този начин като възрастни те ще бъдат по-уверени и упорити във всички свои начинания.

Мъдра свобода

За някои родители детската драсканица върху стената изглежда като знак за голям потенциал на гениален художник. Ако обаче сте обяснили на хлапето, че тапетът не е платно, а то продължава да го шари с пастели, това е проява на неуважение към порядките в семейството. С две думи, не му позволявайте да боядиса котката, защото е решило, че ще му мине номерът.

Татко е лидерът, а също и мама

Уважението към родителите се учи от най-ранна възраст. Всяко дете в семейството знае, че майка му и баща му са лидери и тази йерархия трябва да се спазва.

Самоконтрол на детето

Вместо да наказвате дете с отнемане на нещо, което му е любимо, по-добре е да определите правила, които носят бонуси, когато действията му са правилни.

Ако детето знае, че някакво негово действие или реакция може да доведе до ограничения и наказания, то се научава само да коригира поведението си за собствено благо.

Нищо не остава незабелязано

Съвременните психолози съветват да не хвалите детето си за щяло и не щяло, защото по този начин стимулирате неговото развитие. Но мъдрите родители биха поощрили детето си, дори и да им донесе салфетка с неразбираеми драскотини.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X