Напишете дума/думи за търсене

Размерът на талията е свързан с бактериите в червата

Загубата на сантиметри около талията е една от постоянните борби на хората. Някои са опитали всичко - от упражнения до пластична хирургия.

Наскоро обаче учените откриха, че чревната флора също играе роля в определянето на измерванията на тази област на тялото.

Знаете ли, че всеки от нас е домакин на около 100 милиарда бактерии, почти всички от които обитават дебелото черво. Те се развиват от раждането и обикновено са безобидни, когато поддържат баланс. Но могат да създадат проблеми, когато загубят крехкия си баланс, ако претърпят някаква промяна, която ги кара да се размножават или изчезват.

Чревните бактерии представляват нещо като втора ДНК, тъй като всеки от нас носи приблизително 40 трилиона бактериални клетки, докато телата ни са съставени само от 30 трилиона други видове клетки.

Ролята, която играят в човешкото тяло
Тъй като са толкова много, чревните бактерии допринасят значително за човешкото здраве, защото основната им функция е да абсорбират всички хранителни вещества, намиращи се в ястията. И работата им не свършва дотук. Свързани са с нашите телесни функции по много други начини.

- Насърчават производството на витамини B комплекс, K и различни аминокиселини.
- Улавят необходимите минерали, като магнезий и желязо.
- Помагат на тялото ни да се защити от вируси и други опасни бактерии, „учи“ бактериите в червата да идентифицират кои щамове принадлежат на тялото и кои са нашественици.
- Метаболизират определени въглехидрати, което ги прави смилаеми за хората. Плюс това те ферментират онези, които не могат да метаболизират и координират правилно преминаване на червата.
- Свързани са с човешкото дълголетие

Ето как чревните бактерии влияят на размера на талията ни

Основната работа на бактериите е опазването на човешкото здраве, докато наднорменото тегло има много отрицателни последици за състоянието на тялото.

Чернодробните бактерии са отговорни за извличането на енергия от храната. Според изследвания по темата способността за усвояване на хранителни вещества може да варира от човек на човек, тъй като съставът на чревната флора расте по различен начин при всеки от нас.

Има и проучване за дешифриране на връзката между различните микробиоти на червата на хората, затлъстяването и кои агенти влияят на състава на бактериите.

Изпражненията от 393 двойки близнаци са сравнени, за да се определи дали генетиката играе роля. Учените използвали този тип проба, тъй като фекалната материя носи клетки, които излагат микробиота на червата. Те заключили, че гените влияят само на 1/5 от транзита на червата, докато причинителите на околната среда са отговорни за 68% от промяната в бактериалната екосистема.

Тези анализи също заключават, че чревната флора участва в процеса на съхранение на мазнини в тялото, така че по-ефикасният тип микробиота на червата, която по-добре абсорбира хранителните вещества, също може да причини увеличаване на теглото и увеличаване на височината.

Освен това беше определено, че диетата с високо съдържание на мазнини може да промени микробиома и да го направи по-предразположен към развитие на затлъстяване. Тези бактерии също имат 6% влияние върху изменението на триглицеридите и 4% влияние върху изменението на холестерола.

Въпреки че високите нива на мазнини в тялото представляват един от основните рискови фактори за сърдечни проблеми, друго проучване предполага, че има по-тясна връзка между чревната флора и поведението на сърдечносъдовата система.

Състояния като хипертония могат да бъдат свързани с ниско разнообразие и малък брой бактериални общности. Изследователите тествали това чрез преместване на бактерии от хора с това състояние към здрави индивиди, които започнали да изпитват по-високо кръвно налягане.

Флората на червата също се свързва с растежа на атеросклеротичната плака, която блокира артериите в процес, известен като атеросклероза, улесняващ растежа и разкъсването на споменатата плака. И накрая, променена микробиота може да повлияе на способността на артериите да се разширяват и да позволи притока на кръв, като влоши състоянието.

Как да предотвратим тези здравословни проблеми

Последиците от дисбаланса на чревната флора в човешкото тяло все още са обект на проучване и на много въпроси тепърва ще се отговаря. Добрата новина е, че за разлика от възрастта и генетиката, рисковите фактори, свързани с чревните бактерии, могат да бъдат изменени.

Лекарите по същество препоръчват да се възприема здравословен начин на живот по всякакъв начин, като все още се поддържа акцент върху здравословната диета.

- Намалете консумацията на захар и мазнини, като избягвате преработени храни, тъй като те насърчават растежа на вредните бактериални колонии. Изберете вместо плодове и зеленчуци (5 порции на ден), както и храни, богати на фибри, тъй като съдържат сложни въглехидрати, които помагат на полезните бактерии да процъфтяват.

- Пийте много вода, за да предпазите тялото си от примеси.
- Яжте малки количества храна няколко пъти на ден. Червата се почистват на всеки 2 часа и е по-добре да не ги претоварвате.
- Консумирайте пребиотици, храни с хранителни вещества, които хранят добри бактерии. Сред тях може да включите банани, чесън, артишок и много други.
- Приемайте пробиотици - храни или добавки, които съдържат живи микроорганизми, които подобряват здравето ви, ако се приемат в адекватни количества. Кисело мляко, кефир, комбуча, кисело зеле и други ферментирали продукти са част от този списък.

В редки случаи, като пълната загуба на полезни бактерии от употребата на антибиотици, лекарите биха могли да трансплантират фекална микробиота от здрав човек на пациент, който се нуждае от това.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X