Напишете дума/думи за търсене

4 признака, че сте ненужно нещастен човек

Някои психолози твърдят, че има два вида нещастие или поне те са тези, на които е добре да обърнем внимание. 

• Необходимо нещастие: то е оправдано, неизбежно и всъщност придава смисъл на живота. Например тъгата, която изпитвате, че ви липсва семейството ви.
• Ненужно нещастие: този вид не е оправдан. Може да се научите да го избягвате, за да живеете по-добър живот. Пример за такъв вид нещастие е, когато от мухата правите слон.

Кои са 4-те признака, че сте ненужно нещастен човек?

1. Отнасяте се леко към себе си, но по грешен начин
Има два начина, по които хората се отнасят леко към себе си.
Като си казват, че е добре, че не са направили това, което са си обещали. Например, когато ученик си постави висока цел за учене на сутринта, но след училище си казва, че „всичко е наред“, че не я е постигнал.

Вместо давайте си по-разумни обещания. Поставяйте си прилична, но изпълнима цел за деня.

Егото на хората и липсата на самосъзнание ги карат да си дават трудни обещания. След това, когато неизбежно не успяват да ги постигнат, те си казват, че "всичко е наред" - отново, за да защитят егото си.

Това „всичко е наред“ им спестява чувството да се чувстват зле в момента. Но когато се случва отново и отново, това води до понижено самочувствие, тъй като в крайна сметка думата ви не означава нищо за вас. Това води до нещастие, което лесно би могло да бъде избегнато. Как?

Когато искате да не сте твърде взискателни към себе си, направете го, като давате разумни обещания. Изпълнявайте ги. Нека самоувереността ви се изгради. Бавно давайте по-големи обещания към себе си и създайте възходяща спирала към успеха.

2. Предоставяте правата за „редактиране“ на вашия емоционален документ
Животът ви е като статия в Уикипедия и вие пишете история.
Грешката, която повечето хора правят е, че са дали права за редактиране на всички. Всеки Иван, Петкан или Павел може да влезе с танцова стъпка и да редактира емоциите ви.

• Някакъв интернет трол може да коментира нещо във вашето съдържание онлайн и да ви съсипе деня.
• Човек, когото едва познавате от офиса си, може да има мнение за вас и спокойствието ви да излезе през прозореца.

Желанието ни да се впишем и да се „харесваме“ е това, което ни прави уязвими към тези събития. Същността на това да живеете страхотен живот днес е да се научите да отхвърляте естествените инстинкти, които вече не ви служат. За да постигнете тази цел, ето какъв трябва да бъде вашият емоционален документ.

Само няколко избрани хора - като вашето семейство и близки приятели - трябва да имат правото да влияят на вашите емоции. Ако те направят нещо нередно и вие се почувствате зле, това е разбираемо. Ако обаче Светла от счетоводството, чието фамилно име не може да си спомните, каже нещо за вас и вие започнете да поставяте под съмнение цялото ви съществуване, това е просто ненужно.


3. Сравнявате „пикселите”
Ако целият ви живот беше картина, един ден или част от живота ви щеше да бъде пиксел. В съответствие с тази метафората, огромната грешка, която хората правят, е, че сравняват живота си на ниво пиксели.

Например човек, който има тежък ден, отваря своя Instagram и гледа какво правят приятелите му. Естествено, тъй като хората публикуват само своите „върхове“ в социалните медии, той накрая сравнява най-лошия си ден с най-добрия ден на околните. И това наистина е несправедливо.

• Първо, трябва да опитате всичко възможно да не сравнявате живота си с този на другите хора.
• Второ, дори ако го правите - сравнявайте на ниво картина, а не на ниво пиксел. Защото един пиксел не е добър проводник за това как изглежда картината в действителност.
• Трето, дори ако сравнявате един пиксел от живота си с пиксел на някой друг, изберете такъв, който е на същата честота. Това означава, че дори и да искате да сравнявате, сравнявайте най-лошите си дни с най-лошите дни на други хора, а не техните най-добри дни.

Сравненията са заложени в мозъците ни. Така че дори и да ви е трудно да спрете напълно с тях, поне се научете да го правите малко по-рационално. Ако сравнявате най-лошите си пиксели с най-добрите пиксели на други хора - това е знак, че сте ненужно нещастен човек.

4. Работите с грешна дефиниция на провал
Повечето тълковни речници и хора определят провала като "липса на успех". Но помнете, че провалите учат на много и тези уроци могат да се използват, за да се придвижите към успеха.

По-доброто определение на провала е „предпоставка за успех“. Това означава, че неуспехите всъщност ви приближават до успеха. Но наистина ли имате тази перспектива, когато се провалите?
Повечето хора разбират логично, че провалите ги учат, но не са в състояние да си спомнят това емоционално, когато наистина се провалят. И затова страдат повече от необходимото.

Ако вие сте такъв човек, това е знак, че имате ненужно страдание.

Резюме, че сте ненужно нещастен човек
• Отнасяте се леко към себе си, като си казвате, че е добре да нарушите обещанията, които си давате.
• Вие сте дали правото на всеки да влияе на емоциите си.
• Сравнявате най-лошите си дни с най-добрите дни на хората.
• Вие определяте провала като „липса на успех“.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X