Напишете дума/думи за търсене

Доц. Елис Исмаил: Оралните контрацептиви запазват фертилитета и помагат в семейното планиране

Всички съвременни  медикаменти са достъпни у нас, включително и най-новият, който съдържа естествен естроген Е4, казва специалистът от отделението по гинекология в СБАГАЛ „Проф. Димитър Стаматов“ – Варна

- Доц. Исмаил, какво представлява съвременната орална хормонална контрацепция?

- В миналото оралните контрацептиви са съдържали еднакво количество от двата основни женски хормона – естрадиол (естроген) и прогестерон. Това е причинявало нежелани ефекти, тъй като е далеч от физиологичния цикъл на жената.

Днес таблетките съдържат ниски дози етинил-естрадиол и различни прогестеронови деривати.

Почти липсват нежелани ефекти.

В България има пълен достъп до всички орални контрацептиви, които са налични в развитите страни, включително и най-новият орален контрацептив с естествен естроген Е4. 

- Какъв е ефектът при жени, които планират бременност в точно определен период от живота си?

- Модерната интелигентна жена обръща сериозно внимание на семейното планиране. Контрацептивите имат 3 механизма на действие: промяна на киселинността във влагалището, то става по-неблагоприятна среда за сперматозоидите; намаляване възприемчивостта на матката; потискане на овулацията. Фоликулите в яйчниците не достигат до зрелост, за да се отдели яйцеклетка.

Всяко момиче се ражда с определен брой фоликули и през живота малка част от тях достигат зрелост, т.е. заложен е голям запас. Той обаче може да се изчерпи по различни причини. Благодарение на оралните контрацептиви при пациентки, които вече не са толкова млади, но все още не планират бременност, можем да потискаме овулацията и

да запазим яйчниковия резерв.

Разбира се, това не е лечебен механизъм.

Оралните контрацептиви са много добър помощник в семейното планиране, като позволяват точно определяне на периодите, в които двойката желае бременност. Веднага след спиране приема на таблетките овулацията се възстановява и може да настъпи бременност.

- Добър избор ли са тези средства на жени, които вече са родили и искат сигурен контрацептивен метод – до следваща бременност или по принцип?

- Оралната контрацепция трябва да бъде

индивидуално подбран метод.

Най-подходящата контрацепция се определя при консултация с гинеколог, тъй като винаги има показания и противопоказания. Определени фамилни предразположения и данни за прекарани заболявания са критерии при преценката на специалиста. Тютюнопушенето също беше контраиндикация доскоро, но един от най-новите орални комбинирани контрацептиви преодолява това, както и възрастовото ограничение до 35 години. При всички случаи те трябва да се прилагат по препоръка и под контрола на специалист.

- Добре информирани ли са съвременните жени по темата? Наясно ли са с допълнителните ползи на тези лекарства за женското здраве?

- Все още има пациентки, за които митовете за оралните контрацептиви са фактор, но младите дами вече са доста наясно с новите медикаменти. Те не само не се притесняват да ги използват, но разчитат на тях

срещу гинекологични и дерматологични проблеми.

Тези лекарства влияят благоприятно при акне, дисменорея, предменструален синдром. Овладяват симптомите при ендометриоза, прилагат се и в следоперативния период, за да няма рецидиви. Ключова роля имат и при лечението на серозни кисти – задържани фоликуларни кисти на яйчниците. Контрацептивите регулират хормоналното ниво и ако има задържани фоликули в яйчниците, те се резорбират и кистичното образувание изчезва. Това консервативно лечение се прилага по определени критерии и индикации.

Орални контрацептиви се използват и при поликистоза на яйчниците.

Интервюто е част от информационната кампания “Жените имат право…”, организирана от Българското дружество по акушерство и гинекология с подкрепата на “Гедеон Рихтер”. 

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X