Напишете дума/думи за търсене

Тези единадесет букви подобряват връзката

Две думи, единадесет букви.
Не цветя, не изпепеляваща любов, не непрестанни екскурзии, а едно изречение би могло да промени хода на романтичните ви отношения.

Езикът и думите, които използвате, когато говорите с партньора си, винаги имат значение. Те са в основата на това колко успешна ще бъде връзката ви - те могат буквално да я съградят или да я сринат.

След изследване на 40 000 двойки психолозите д-р Джон Готман и д-р Джули Шварц Готман откриват единствената фраза, която може значително да допринесе за успеха на всяка връзка:
"Благодаря ти."

Всички искаме да се чувстваме оценени
На първо място от нещата, които всички искаме в нашите взаимоотношения, е да бъдем ценени.
Искаме нашите партньори да забелязват това, което правим за тях. Искаме усилията ни да бъдат признати. Искаме да ни видят.
Едно просто „благодаря“ може да свърши работа.

Освобождаването на място за благодарност в една връзка изгражда интимност и емоционална безопасност. Но всеки, който някога е бил в дългосрочни интимни отношения, знае, че е много по-често да забелязваме нещата, които нашите любими правят погрешно, вместо това, което правят правилно - и обратното.

Лесно е да попаднеш в капана да видиш само това, което човекът до теб не прави. Развиваш разказ, в който ти си този, който полага всички усилия, и започваш да вярваш, че е истина.

Този разказ е убиец на връзката.

Ние приемаме нещата, които нашите партньори правят за нас, за даденост
Казваме „благодаря“, когато наш колега или приятел ни донесе чаша кафе или ни държи вратата, но когато партньорите ни направят същото, ние премълчаваме благодарността си.

Помислете за всички малки и обмислени жестове, които вие и вашият любим човек правите един за друг. Например може да сварите чай за другия всяка сутрин. Той, от своя страна, може да приготви любимото ви ястие всеки път, когато се чувствате отпаднали.

Колко често си казвате "благодаря"?
Работата е там, че повечето от нас приемат малките неща, които нашите партньори правят, за даденост и се държат така сякаш казването на „благодаря“ трябва да бъде запазено за някои специални поводи. С течение на времето дори забравяме колко важно е всъщност да казваш „благодаря“.

И наистина е важно. Изследванията показват, че романтичните партньори, които изразяват благодарност, са повече от три пъти по-малко склонни да се разделят. Друго проучване предполага, че хората, които се чувстват оценени от половинките си, имат по-добре функциониращи връзки и са по-устойчиви на вътрешни и външни стресови фактори.

Как да отворите цикъл на признателност и благодарност
Когато става въпрос за взаимоотношения, „благодаря“ е най-недооценената и използвана фраза.
Да кажеш „благодаря“ на партньора си, е като да кажеш „оценявам те“. Невинаги се нуждаете от грандиозни жестове или големи любовни думи, за да покажете своята признателност. Тези две „скромни“ думи действат магически.

Ето някои ситуации, в които вие или вашият партньор (вероятно) не благодарите един на друг, но трябва:
• С всяко малко нещо, което правите един за друг (приготвяне на чаша кафе всяка сутрин, миене на чинии, когато не му е редът, или носене вкъщи на любимата закуска).
• Когато получите истински комплимент (кажете „благодаря“, вместо да отклонявате похвалата, като казвате нещо като „о, не е нищо“).
• Когато единият от вас проявява търпение (например, когато закъснявате или когато партньорът ви избухва).
• Когато единият от вас активно слуша и отделя цялото си внимание на другия (кажете „благодаря, че ме чу“).
• Когато се подкрепяте взаимно, особено във времена на нужда (кажете „благодаря, че беше до мен, когато преминавах през еди-какво-си”).

Изразяването на благодарност към партньора ви може да е единственият най-добър начин за поддържане на висококачествена връзка.

Всяко малко нещо, което единият от вас прави за другия, отнема време, енергия и доза внимание и никой от вас никога не трябва да чувства, че действията му остават незабелязани, недооценени и че са даденост.

Мълчаливата благодарност е гадна. Бъдете гласовити. Казвайте "благодаря" по-често. Цикълът на взаимно оценяване и благодарност може да направи чудеса за връзката ви.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X