Напишете дума/думи за търсене

5 фрази, които помагат при скръб

Всеки преминава през моменти на скръб в даден момент от живота си. Скръбта е процес, а не състояние. Това е поредица от етапи, през които преминавате - от отричане, до гняв, до пазарене, до депресия, за да стигнете накрая до приемане. Но невинаги трябва да е точно в този ред.
Хората обаче често се забиват в някой от етапите. Те може да отричат твърде дълго загубата или тъгата може да продължи до края на живота им.

„Никога не преследвайте себе си, мислейки, че вече трябва да се чувствате по-добре. Вашето време е ваше. Помнете, че най-лошият враг по време на скръб е да не обичате себе си.”
Хорхе Букай

Цитатите за скръбта, изброени по-долу, могат да ви помогнат и да бъдат източник на светлина и надежда по време на траур.
Тези мисли не само могат да ви помогнат да преодолеете скръбта, но също така ще ви позволят да обмислите всичко, което може да научите, докато това се случва, и ще ви накарат да осъзнаете определени тенденции, които трябва да избягвате, докато скърбите.

"Няма мъка като мъката, която не говори."
С тези думи Хенри Уодсуърт Лонгфелоу подчертава огромната тежест, която носим, когато не си позволяваме да изразим болката си. Ние страдаме дълбоко, когато преживеем загуба, но понякога сме „задължени” да демонстрираме стоицизъм.

Когато се въздържаме да плачем на публично място или да изразяваме емоциите си, защото се страхуваме, че някой ще ни види, това ни пречи да приемем и преодолеем загубата. В резултат на това носим много болка на раменете си и я оставяме да остане твърде дълго в живота ни. Тежестта да не изразяваме как се чувстваме може да се превърне в дълбока депресия.
Важно е да позволите на чувствата си да видят бял свят. Потискането им ще причини още повече вреда.

„Скръбта е добра. Скръбта е начинът, по който преминаваме през преходите в живота.”
Този цитат от Рик Уорън ни приканва да гледаме на процеса като на възможност да се сбогуваме с човека, който ни е напуснал. Понякога ви се струва, че никога не сте имали шанса да го направите и скръбта може да ви помогне постепенно да започнете да пускате този човек.

В същото време Уорън ни приканва да възприемаме скръбта като начин, който ни подготвя за нов етап от живота, фаза, в която този човек няма да е с нас физически, но все още ще е в сърцето ни.

Преминаването през процеса на скръб ще ви позволи да се сбогувате, да трансформирате връзката, която сте имали с този човек, и да осъзнаете, че може да продължите напред.

„Живейте живота си с любов, изправете се пред съдбата си и я приемете. Приемете, че вашето състояние на съществуване винаги е преходно и обогатяващо.”
Ампаро Кармона

"Скръбта ни кара да обичаме още веднъж."
Тери Темпест Уилямс ни кани да гледаме на процеса като на предизвикателство. Някои хора не са в състояние да посрещнат загубата. Те се лишават от възможността да обичат този човек още веднъж, защото се страхуват да не го загубят отново. Това обаче е риск, който си заслужава.

Всичко има своите положителни и отрицателни страни. Ако не познавате тъгата, не може да оцените щастието. Въпреки че трябва да преживяваме загуба през целия си живот, преминаването през етапите на скръбта ще ни помогне да се сбогуваме и да поемем риска да обичаме отново.

„Само хората, които избягват любовта, могат да избегнат скръбта. Въпросът е да се поучим от скръбта и да останем уязвими за любовта.”
Джон Брантър


"Не се защитавайте с ограда, а по-скоро с приятелите си."
Тази чешка поговорка е доста показателна. Понякога, когато претърпим загуба, ние се затваряме за другите. Спираме да излизаме с приятели, да се виждаме със семейството, да имаме социален живот и да правим нещата, които преди са ни харесвали.

Сякаш изграждаме стена около себе си, за да се предпазим от болката, която изпитваме, въпреки че в действителност само правим болката по-силна. Важно е да прекарвате време със себе си и болката си, но също така да я споделяте с другите и да им позволите да ви подкрепят.

Когато имате ръце, които да ви помогнат, приятели, които да ви прегърнат, и думи, които да ви утешат, може да пренесете болката по по-здравословен начин. Ако се изолирате от другите, болката ще ви погълне и няма да знаете как да я пуснете.

"Светът е кръгъл и мястото, което може да изглежда като край, може да е и начало."

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X