Напишете дума/думи за търсене

Защо пингвините не могат да летят?

Те са птици, имат крила, но пингвините не могат да летят. Този факт създава много интриги и любопитство, особено защото тези животни имат всички характеристики на всеки представител от въздушното пернато царство.
Именно поради това през цялата история е имало много спекулации защо тези птици не могат да летят. Различни теории и изследвания ни дават някои отговори.

Пингвините не могат да летят поради характеристиките на крилата си
Физически формата на крилете на пингвина не е подходяща за летене. Биомеханично физическите характеристики трябва да са различни, за да се извършват летене и гмуркане. В научната статия, чийто съавтори са професор Джон Спийкман от Университета на Абърдийн и екип от учени от Китайската академия на науките, се казва, че не е възможно да има крила, които са добри и за двете дейности.

Консумацията на енергия при гмуркането и летенето е различна. За сравнение, имаме тъпоклюна кайра - птица, която е много близка до пингвина и физически прилича доста на него, и всъщност може да лети. Изследователите открили, че кайрата изразходва твърде много енергия при летене поради движението на малките си крила.

„Тези птици имат много къси крила и трябва да ги размахват с невероятна скорост, за да останат във въздуха. Това е изтощително за тях“, казва Спийкман.

Друга теория
Друга научна теория гласи, че летенето изисква толкова много енергия, че пингвините започнали да отхвърлят най-сложната дейност (летенето) и се специализирали в най-практичната (гмуркането) и я усъвършенствали.

„По принцип хипотезата е, че тъй като крилата им стават все по- ефективни за гмуркане, способността им да летят намалява пропорционално“, обясни професор Спийкман.

Предполага се, че е било толкова физически натоварващо за пингвините да летят, че те са предпочели да се откажат от тази способност. По този начин крилете им се превърнали в перфектни плавници за плуване. Крилата им са къси и плоски, а раменете им нямат стави, което им пречи да летят.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X