Напишете дума/думи за търсене

Как да се грижим за разгонено женско куче

През периода на разгонване кучето ще отделя повече хормони от обикновено и може да се държи странно. Това е нормално и не е причина за тревога. От друга страна, ако поведението продължава и след тази фаза, тогава може би ще трябва да предприемете нещо.

Не забравяйте, че вашето женско куче известно време ще кърви постоянно от гениталната област.

Колко дълго трае разгонването на кучето?
Репродуктивният цикъл на кучетата продължава средно 20 дни, в зависимост от индивида (както при хората). Има два етапа.
• Първият етап е най-видим. Тогава кучето започва да кърви и да се държи странно. Може да забележите промени и подуване на вулвата поради кървенето, което понякога продължава до 10 дни.

В идеалния случай бихте оставили вашето куче да мине през процеса естествено, но ако практичността е ваш приоритет, може да използвате специални панталони за кучета, които имат превръзка, подобна на тази за менструален цикъл при жените. Сменяйте я от време на време, за да предотвратите нежелани течове в дома си.

След като етапът на кървене приключи, започва фазата, в която кучето започва да получава повече внимание от мъжките. Обърнете специално внимание, когато планирате да изведете на разходка куче, което е разгонено.

Това не означава, че трябва да държите домашния си любимец заключен у дома. Не е нужно да изолирате кучката от външния свят, просто бъдете по-съзнателни за нейната безопасност. Кучетата, както много други животни, следват феромоните на женската, така че не се изненадвайте, ако видите мъжкари от този вид да лаят пред вратата ви.

Как да разхождате кучето си, което е разгонено
• Вземете някой друг на разходката с вас. Освен че е добре дошла промяна в темпото, той може да ви помогне да държите далеч нежелани мъжки кучета, които искат да се чифтосват с вашата женска.
• Облечете кучето си в чифт панталони. Ако не може да попречите на мъжкия екземпляр да се качи върху вашето женско куче, панталоните ще му попречат. Може да е малко неудобно за вашето куче да ги носи, но това е по-добрата алтернатива пред нежеланата бременност.
• Излизайте на разходка в различно време на деня. Ако сте склонни да се натъквате на много кучета в обичайното си време за разходка, опитайте да отидете по друго време на деня.

По-малко здраво ли е кучето, когато се разгонва?
Стерилизацията на животни предоставя много различни ползи за здравето на вашето куче, но това не означава, че е задължителна. Нестерилизирана женска може да води напълно нормален живот, стига да не се е чифтосала.

Ако кучето се е чифтосало, а не е кастрирано след това, рискът от заболяване се увеличава значително. Ракът на гениталиите и гърдите са две от най-често срещаните.

Ако искате да заплодите женска, не го правете през първите два пъти, когато е разгонена. Най-добре е да изчакате да навърши поне две години. Тогава смъртността както на майките, така и на кученцата намалява значително.

Хубавото на стерилизацията е, че може да я направите на всяка възраст. Въпреки това е силно препоръчително да се извърши след първото разгонване на женската, за да има шанс тялото й да се развие нормално.

С две думи, стерилизираното женско куче има по-високо качество на живот за разлика от такова, което не е.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X