Напишете дума/думи за търсене

Защо кучетата ближат пода и кога е предупредителен сигнал

Това действие или гризането на обувки, дрехи или чаршафи могат да имат различни значения в зависимост от характера на кучето. Може да е свързано и с факта, че кучетата са любопитни животни или че вашият домашен любимец може да страда от някакъв дискомфорт или болест.
Определено е вярно, че кучетата са едни от най-приятелски настроените животни на планетата. Но също така може да кажем, че те имат доста странни навици. Вероятно не разбирате защо кучето ви облизва пода.
Вярно е, че кучетата обичат да оближат всичко, защото за тях това действие има социална функция.

Кучетата са любопитни животни по природа. Те винаги душат и наблюдават заобикалящата ги среда, за да я разберат по-добре и да отговорят на инстинкта си за приключения. Не всички облизвания са еднакви за кучетата. Те понякога ближат, за да поздравят други кучета или хора.

За тях облизването изпълнява функцията на поздрав, както ръкостискането при хората. Понякога вашето куче ви облизва, за да кажете, че се радва да ви види отново и да изрази емоциите и привързаността си към вас по този начин.

И какво се случва, когато кучето ви оближе пода?
Може да го прави, защото е любопитно. По същия начин това може да е знак, че то е стресирано.
Разхождате кучето си по улицата или в парка и то спира да подуши нещо. То обаче привлича вниманието ви, когато започне да ближе пода. Това озадачава много собственици на кучета, когато го видят за първи път, и дори може да ги притеснява и тревожи без причина.


Истината е, че кучетата ближат пода, за да го помиришат по-добре. Влагата позволява по-добре да се откроят миризми в носа им. Облизването позволява на песовете да идентифицират миризмите по-ясно. Ако видите кучето си да облизва тротоара, това е така, защото мирише добре и иска да се увери, че има също толкова добър вкус.

Както е добре известно, кучетата маркират своята територия почти навсякъде и облизването на пода им позволява по-добре да помиришат уханието на други кучета.

Кога лизането на пода е предупредителен знак?
Да приемем, че сте вкъщи и се наслаждавате на приятен следобед и вашето куче започва да облизва пода непрекъснато. В близост няма храна или следи от други животни, така че защо го прави? Тази неоправдана дейност може да е знак, че кучето ви има стомашен проблем.
Това действие му помага да предизвика повръщане. Това е така, защото облизването на пода позволява на животното да поглъща мръсотия, прах и други елементи, които предизвикват това действие. Същото важи и за случаите, когато гризе дрехи, чаршафи и дори обувки.

Други причини, поради които кучето ви облизва пода, могат да бъдат стрес, безпокойство и дори нервност. Повечето кучета, които прекарват много време сами, освен че правят бъркотия у дома, са склонни да оближат пода, за да освободят енергията, която са натрупали през деня.

По същия начин характерът силно влияе върху това дали кучето ще развие това поведение. Нервно куче е склонно да ближе пода повече, когато е само или когато има големи промени в неговата среда или дом.
Просто трябва внимателно да наблюдавате обстоятелствата, при които кучето ви облизва пода. Тъй като то не може да комуникира вербално както хората, то прибягва до други средства или знаци, за да привлече вниманието на стопанина си.

Понякога, когато куче ближе пода, това е просто лош навик или игра. В тези случаи трябва да приложите коригиращи действия, за да премахнете това поведение.

Най-добрият начин да установите причините, поради които вашето куче прави това, е да го заведете на ветеринар. Той ще направи необходимите тестове, за да изключи възможни заболявания. 

Пет причини, поради които кучетата уринират у дома

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X