Напишете дума/думи за търсене

5 шантави факта за хлебарките

Има много видове насекоми и същества, които хората мразим, но несъмнено едни от най-отблъскващите са хлебарките. Тези твари имат изключителен начин на възпроизвеждане и затова познаването на тези любопитни факти за размножаването на хлебарки може да ви помогне да се борите с тях.

Тези животни принадлежат към разред Blattodea, към него спадат и термитите. Те имат сплескано тяло, което може да се скрие дори на най-малко очакваните места. Освен това са в състояние да издържат дни наред без храна и вода, което ги прави едни от най-непоклатимо жадните за оцеляване същества на планетата.

Хлебарките имат тайни, които не може да си представите, че съществуват, тъй като те използват различни адаптивни стратегии, за да постигнат репродуктивен успех.
В тази статия ви предоставяме някои интересни факти за методите им на размножаване. 

Характеристики на хлебарката
Хлебарките са космополитни и много разнообразни насекоми, тъй като в света има около 4500 вида. Около 30 обаче са тези, които съжителстват с хората. Те варират по размер. Обикновено дължината им е между 3 до 7,5 сантиметра. Има обаче някои по-малки видове.

Те имат сплескано тяло, глава, гръден кош и корем (като другите насекоми). Цветовете им са различни, но най-често са охра, кафеникави или черни. Снабдени са с шест много пъргави и удължени крака, с които могат да тичат много бързо.
Притежават триъгълна, малка, подвижна глава с дъвчащи устни части и имат сложни очи, дълги антени и повечето от тях разполагат с крила.

Въпреки че може да изглеждат отблъскващи и скучни, те имат поразителни аспекти, които са свързани не само с начина им на живот, но и с начина, по който се чифтосват и размножават.

1. Мъжките предлагат сватбен подарък на женските
Хлебарките са способни да постигнат размножаване със сложно и много интересно ухажване. Женските привличат мъжките благодарение на феромоните, които произвеждат. Когато се срещнат, те осъществяват първоначален контакт с антените си.

След това мъжките застават пред женските, вдигат крила и поднасят брачен подарък - секрет от коремните им жлези, съставен от захари и мазнини, който е много апетитен за женската.
Това предложение обаче има цел. Това държи женската заета, докато мъжкият установява контакт и се чифтосва с нея. Това чифтосване може да продължи до един час, в зависимост от вида.

2. Хлебарките променят вкусовете си по отношение на сватбения си подарък
Някои проучвания показват, че тези насекоми се развиват по отношение на вкусовете си към брачния принос на мъжките. Това се дължи на продължилата десетилетия употреба на пестициди, съдържащи захар, за да се опитат да ги изкоренят. Затова през 1993 г. е установено, че немските хлебарки (Blattella germanica) не обичат глюкоза.

В допълнение, изследване, публикувано неотдавна в списанието Communications Biology, показва, че женските, склонни към глюкоза, са по-малко заинтересовани да се чифтосват с мъжки екземпляри, които предлагат тези сладки лакомства. Това е просто защото не ги намират за много вкусни и не ги разсейват достатъчно дълго.

Тези развития генерират неочакван обрат в размножаването на хлебарките, тъй като ги принуждават да използват определени стратегии, за да постигнат успех. Изглежда, че мъжките съкращават времето, необходимо за прехвърляне на сперматозоиди, и също така променят химията на брачния подарък, за да го направят по-приятна субстанция.

3. Снасят яйца, групирани в капсули
Друго любопитство относно размножаването на хлебарки е, че техните яйца се поставят в капсула, наречена оотека. Тази структура може да се депонира на подходящо място или да се транспортира за известно време от майката. Всяка оотека съдържа между 6 и 50 яйца, в зависимост от вида.

4. Има мляко от хлебарки
Както стана ясно, при тези насекоми има голямо разнообразие по отношение на размножаването. Затова няма само хлебарки, които произвеждат яйца или ги инкубират вътрешно, но също така съществуват и живораждащи екземпляри, като тихоокеанската хлебарка (Diploptera punctata), която принадлежи към семейство Blaberidae.

Това насекомо е способно да произвежда много питателна протеинова секреция, за да изхрани малките си по време на инкубация, която е известна като мляко от хлебарки, нещо, което е доста необичайно за този вид животни.

5. Някои видове хлебарки могат да се размножават без мъжки екземпляри 
Въпреки всички куриози, които затрудняват спирането на размножаването им, тези вредители имат още една стратегическа адаптация. При някои обстоятелства, когато няма мъжки, женските все още могат да се възпроизвеждат чрез разделянето на техните неоплодени яйца и процесът се нарича партеногенеза.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X