Напишете дума/думи за търсене

Защо трябва да мием консервата, преди да я отворим

Излизате от фитнеса и нямате търпение да си отворите тази леденостудена напитка в кенче, която току-що сте си купили от магазинчето. Нямате търпение да чуете онзи хипнотичен звук, който издава содата, докато се охлажда в чаша, пълна с кубчета лед. Мисълта за това може да ви накара да прибързате и и да забравите да почистите кенчето, а това означава, че заедно с вкусната напитка вие може да изконсумирате и някои отпадъци от насекоми или животни, без дори да осъзнавате.

Консервите с храни и напитки изминават дълъг път, преди да ги вземем от магазина. Те се съхраняват в големи складове и се транспортират в камиони, където потенциално може да се замърсят от присъствието на малки животни или от самата мръсотия на околната среда, в която се съхраняват.

Ето някои от причините, поради които не е препоръчително да пиете директно от кенче или да готвите, без да сте измили предварително консервата с грах или домати.

1. Върху кутията може да е уринирало животно

Урината на животните може да бъде източник на предаване на редица заболявания, едно от които е лептоспирозата, наричана още заешка треска. Това е заболяване, причинено от бактерии, които може да бъдат открити в урината на животни като мишки и плъхове. Лептоспирозата се предава чрез директен контакт с бактерии. Някои от симптомите включват висока температура, главоболие, мускулни болки и общо неразположение и дори може да станат по-тежки и в крайна сметка да доведат до по-сериозна форма на заболяването.

2. Консервираните стоки може потенциално да се замърсят от околния прах и мръсотия

Не се препоръчва да се яде храна, която е била в досег с прах и мръсотия, тъй като тя е носител на микроорганизми, отговорни за редица болести. Например бактерията Bacillus cereus може да причини диария, коремни спазми и дори повръщане.

3. Насекоми като хлебарки може да използват консервите, за да депонират яйцата или изпражненията си

Според Световната здравна организация това са опасни разпространители на болести като дизентерия, гастроентерит, диария, коремен тиф, гангрена и проказа. И най-добрият начин да ги избегнете е да миете консервите със сапун/веро и вода, преди да ги отворите.

4. Следи от животни или насекоми може да попаднат в храната ви

Капаците на консервите може да съдържат малки следи от насекоми като мухи, паяци или хлебарки. Ако не почистите капака, те може да останат незабелязани и рискувате да попаднат в храната ви и да замърсят цялото ястие, което приготвяте. В допълнение, някои насекоми, като мухи, са преносители на повече от 60 болести, включително тиф, холера и полиомиелит.

Вижте кои храни не бива да купуваме консервирани изобщо.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X