Напишете дума/думи за търсене

Защо котките обичат кашони?

Котките са очарователни животни, макар да са независими, териториални и любители на рутината. Те обичат да играят и да изследват. Освен това имат много силно интуитивно поведение и обичат да разглеждат всички пакети, които носите в дома. Ако имате такъв домашен любимец, със сигурност сте забелязали пристрастието към определени предмети като кашоните. Защо котките толкова много ги обичат?

Осигуряват подслон
Котките са интуитивни животни и много добри ловци. За да хванат плячката си, те остават нащрек какво се случва около тях, предприемат невидими и бързи движения и правят перфектна засада. Жертвата не може да избяга, хваната в капан от ноктите и зъбите им.

Ето защо котките се нуждаят от места, където да се скрият. Пространства, които им дават адекватно зрително поле, където могат да бъдат наясно какво се случва около тях. Те също се нуждаят от скривалища, които ги държат далече от заплахи. В този смисъл кашоните са перфектни, защото са удобна среда и подходящи убежища.

Осигуряват топлина
Освен че осигуряват сигурност, кашоните предпазват котките от студа, защото осигуряват изолация от външна топлина. Ето защо тези животни намират в топлата си среда място за почивка и подслон. Накратко, всичко необходимо за тяхното благополучие е на едно място, поради което те не могат да устоят да прекарат времето си в тези обекти.

Намаляват стреса
Котките намират в тях перфектно успокояване на своята тревожност, страх или стрес.

Проучване, публикувано в списанието Applied Animal Behavior Science през 2014 г., оценява ефекта на картонените кутии за криеница върху нивата на стрес при котките. Неотдавна 19 котенца пристигнали в приют в Холандия. Ветеринарите съобщават, че животните, на които са дадени кашони, за да обогатят средата си, са се адаптирали по-бързо към новия си дом, за разлика от котките, които не са имали на разположение тези предмети.

Не забравяйте, че котките са рутинни животни, така че нов дом (със или без други животни) представлява ситуация, която е необичайна. По този начин кашоните генерират благополучие. В същото време те могат да им помогнат да се справят ефективно със стресиращите елементи около тях. В случая новата среда.

Изчислено е, че намаляването на нивата на стрес при котките може да има цялостно въздействие върху тяхното благосъстояние. Тези предимства могат също да доведат до по-ниска честота на някои инфекциозни заболявания.


Други предимства на картонените кутии
В допълнение към горното, кашоните предоставят и предмет за дъвчене или чесане на котките. Така те имат свое собствено пространство, което могат да маркират със своите феромони.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X