Напишете дума/думи за търсене

7 любопитни факта за черните котки

Митове и суеверия винаги са съпътствали черните котки, но това не е единственото интересно нещо, свързано с тях.
Разбирането за тези животни варира от обекти на обожание до символи на лош късмет. Кои са най-интересните факти за челните котки?

1. Оцветяването им се дължи на пигмента еумеланин
Котешката козина има различни цветове. Те се произвеждат от пигмент, наречен меланин и неговите два вида - еумеланин, който придава тъмна козина, и феомеланин, който е отговорен за оранжевите тонове.

Разнообразието от цветове се дължи на действието на различни гени и взаимодействията в тях. Някои гени контролират наличието на пигменти, докато други регулират тяхната плътност и разпространение. Заради това има котки с плътни шарки, някои раирани, а други с петна.

Козината на черна котка е много красива. Черният цвят се получава от наличието на еумеланин. Освен това те притежават ген, който потиска шарките на ивици или петна, което създава плътен, красив и ярък цвят по цялото тяло.

2. Те са символи на лош късмет за някои хора
Въпреки красивия си цвят и яркост, черните котки са придружени от злополучни митове и легенди. През Средновековието се е смятало, че вещиците се превръщат в тези сладки малки създания. Заради това те са били свързани с магьосничество, заклинания и лоши поличби, така че присъствието им е било неодобрено и дори са били преследвани и изгаряни на клада.

3. Те са свещени в някои култури
В някои култури те се третират като свещени животни. Много ясен пример за това е древен Египет, където се смятало, че котките притежават божествени качества и са свързани с богинята Бастет (богинята на защитата, любовта и хармонията, представена като жена с глава на котка).

Освен това те са били мумифицирани заедно със собствениците си, поради вярата в прераждането в отвъдния живот. В шотландската култура черните котки също били на почит и наличието на такава в дома се свързвало с късмет.

4. Черните котки са най-малко предпочитани за осиновяване
Изглежда има връзка между цвета на козината и осиновяването на котка. Проучвания, проведени в Съединените щати, показват, че черните и кафявите котки имат най-нисък процент на осиновяване. Този факт може да е свързан с негативните митове, които се въртят около тези животни.

5. Те са по-малко агресивни
Едно от любопитствата на черните котки е, че е доказано, че те имат по-голяма толерантност към други котки. Освен това те са по-адаптивни. Тези качества също им дават по-голям репродуктивен успех в сравнение с котките с други окраски.

Въпреки че черните котки се свързват с лош късмет, истината е, че те са много любящи домашни любимци, които нямат агресивно поведение към котки с различен цвят. Според анализ, базиран на онлайн проучване, в което са оценени променливи поведенчески ситуации (в ежедневието, във ветеринарна клиника и по време на боричкане), най-проблемните тенденции са при женските с два или три цвята.

Въпреки това са необходими повече изследвания, за да се потвърди тази очевидна и интересна връзка между темперамента и цвета на козината.

6. Чиста или смесена порода
Черният цвят на котката може да присъства както при обикновени (непородисти) котенца, така и при тези, принадлежащи към чиста или смесена линия. Интересен вид, който трябва да споменем, е Бомбайската котка - средно голяма с красива, лъскава черна козина. Това е много миролюбиво, привързано животно и идеален компаньон.

7. Има Ден на черните котки
Имат специален ден, посветен на тях. Той е 27 октомври е, но се признава само във Великобритания и Северна Ирландия.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X