Напишете дума/думи за търсене

Осем предимства на рисуването за деца

Има много ползи от рисуването за деца. Това е идеален начин за развитие на двигателни и умствени умения. Той също така укрепва тяхното изследователско, психологическо и емоционално развитие.

За разлика от възрастните, децата не се тревожат какво мислят другите. Те не са предубедени към своите рисунки и нямат емоционални или умствени бариери, когато рисуват.

Малки щрихи, големи ползи от рисуването за деца
Рисуването позволява на децата да укрепят както рационалната лява страна на мозъка си, така и емоционалните и творчески черти, които съответстват на дясната страна.

Рисуването е страхотно умение, което всички трябва да насърчаваме у децата от момента, в който могат да държат молив или пастел. Ето някои от многото ползи, които рисуването носи на децата.

1. Рисуването насърчава въображението и креативността
Когато децата започнат да рисуват, това стимулира въображението им. Поставяйки щрихи върху лист, те започват да символизират герои и предмети, които избират от заобикалящата ги среда. Те също започват да изразяват вербално какво правят и защо го правят.

Малчуганите използват своите рисунки като подкрепа за невероятни и фантастични истории, които са плод на тяхното въображение.

2. Помагат за развитието на координацията мозък-ръка-око
В началото децата нямат координация между мозъка, очите и ръцете си. Следователно техните рисунки няма да имат ред и смисъл и ще се простират извън листа хартия.

Позволете на хлапетата да държат пастелите така, както им е удобно. В крайна сметка те все още експериментират. Те могат да оказват силен натиск с ръка и ще нанасят щрихи, като движат ръката и рамото. Понякога те също могат да движат цялото си тяло, сякаш танцуват с молив.

Малко по малко детето усъвършенства техниката си на рисуване. Ще започне да открива, че движенията, които прави, са свързани с линиите, които поставя върху хартията.

Затова рисуването е чудесно за развиване на фини двигателни умения, тъй като включва движение на всяка кост в пръстите. Това ще улесни способността му да пише по-късно.

3. Това е начин за измерване на растежа на детето
Има етапи, когато става въпрос за рисуване; те са подобни на етапите на детското развитие.

1. Началото винаги е хаотично и детето като че ли няма контрол върху ударите си.
2. След около 18 месеца линиите са по-чисти. Това продължава до третия или четвъртия рожден ден.
3. След това то започва да рисува предварително схематични рисунки до 6-годишна възраст. Това е етапът на фигурките (кръг, който представлява главата, и две вертикални линии, които представляват краката).
4. Рисуването стимулира концентрацията и насърчава внимателното наблюдение

Сред многото ползи от рисуването при децата има и стимулът да се концентрират и да постоянстват. Тук рисуването им помага да организират идеите си и възприемането на това, което е около тях.
Рисуването стимулира чувството за наблюдение на детето.
Мозъкът работи по-усилено в този процес, за да се опита да материализира реалността върху лист хартия. Рисуването насърчава развитието на визуалното възприятие и абстрактното мислене.

5. Насърчава емоционалната интелигентност
Оцветяването и рисуването благоприятстват емоционалната интелигентност на децата, тъй като те се научават да идентифицират чувствата и по-късно да ги изразяват на хартия с помощта на цвят.

Сред ползите от рисуването при децата, това е, което най-много укрепва тяхното психическо здраве. Тази дейност ги отпуска и им помага да забравят за сложните ситуации, които възприемат около себе си. Това им позволява да се забавляват.
Когато децата започнат да овладяват графично оформление, те съзряват психологически, емоционално и физически. Определено допринася за формирането на тяхната личност.

6. Укрепва тяхното самочувствие
Рисуването и оцветяването укрепват самочувствието на детето. Децата искат да се открояват с артистичните си способности. Носи им радост и удовлетворение. Усещат, че правят нещо важно.
Когато едно дете ви покаже рисунка, то го прави с голяма гордост. За тях това е историческо, а също и за тяхното развитие. Важно е да се насърчава и аплодира творчеството на децата.

Покажете интерес към това, което правят. Рисуването е една от първите форми на комуникация и изразяване. Те изследват нов език.

Обърнете внимание какво казват чрез своите рисунки. ще се изненадате колко много може да научите за детето си, когато се научите как да разбирате творчеството му.

7. Развива чувствителност
Децата предават емоциите си чрез рисунка.
Чрез изкуството децата изграждат мостове между чувствата и знанията си. Следователно едно от предимствата на рисуването е, че вашето дете променя света около себе си и своето преживяване с него, като пресъздава изображение на хартия.

Освен това рисуването дава възможност на детето да създава, показва и развива своята чувствителност. Благодарение на изразителната способност на всеки щрих, детето ще бъде по-склонно да учи.

8. Обединява семейството
Рисуването укрепва и семейните връзки. Рисуването заедно с родителите или братята и сестрите също е начин за стимулиране на привързаността и връзката.
Възползвайте се от всеки шанс да рисувате заедно с детето си. То ще се радва неговото семейство да се присъединят към партито му.


За подобряване на ползите от рисуването при деца
Въпреки многото предимства на рисуването за деца, уверете се, че никога не принуждавате детето си да рисува, ако това не е това, което иска да прави в даден момент. Спазвайте неговото темпо.

Рисуването е дейност, на която детето трябва да се наслаждава напълно. Оставете го да избери своите цветове и темите, които желае да изследва.

Дайте пространство и творческа свобода. След това го оставете да обясни какво рисува. Освен че слушате обясненията на неговия вроден философ, ще стимулирате и езиковото му развитие.

И накрая, винаги хвалете детето си за всички усилия, които полага. Тогава ще видите как расте неговото самочувствие и как укрепва творческите си умения.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X