Напишете дума/думи за търсене

Цундоку - изкуството да украсяваш дома си с книги

Цундоку е японски термин, който се отнася до навика на някои хора да събират книги. В допълнение към удоволствието от четенето, тази любов към книгите е свързана и с удоволствието да бъдеш заобиколен от тях. Въпреки факта, че вашите рафтове могат да изглеждат страхотно и може да притежавате издания, които са истински бижута, това хоби включва една голяма отговорност: подредба.

Най-важното е да сте наясно какво работи най-добре за вас. Помислете дали искате да разположите книгите си по тема, по автор, по азбучен ред, по цветове, размери и т.н.

Цундоку обича рафтовете
Ако обичате книгите и не може да устоите да ги купувате, трябва да сте подготвени и да създадете адекватни и достатъчно места за съхранението им. Освен това те трябва да са добре организирани и класифицирани, за да може да ги намерите, когато имате нужда от тях.

Ако мислите за най-оптималната мебел за тази цел, това несъмнено биха били рафтовете или библиотеките, тъй като в по-голямата си част те могат да се адаптират по отношение на форми и размери. Освен това може да ги поставите в хола, спалнята или дори в коридора.

Според Мари Кондо не трябва да трупате повече от 30 книги. Това за любителите на книги може да изглежда невъзможно. Без съмнение това е едно от най-противоречивите правила, създавани някога от гуруто на реда. Въпреки че е вярно, че не е за всеки, тази философия може да ви помогне поне да направите избор.

Разположението около Цундоку
Първото нещо, което трябва да направите, е да изберете типа рафт, който ще използвате. Може да избирате между дърво, метал, плаващи рафтове, стена до стена и др. След като сте решили, помислете как ще подредите книгите си. Има много начини да направите това и те включват размер, височина или цвят.

Съвет от интериорните дизайнери е да редувате разположението им, като поставите някои книги вертикално, а други хоризонтално. Правейки това, вие ще създадете визуално динамична композиция. Също така се опитайте да оставите малко свободно пространство, за да не насищате мебелите.


Други идеи как да организирате книгите си
Има много възможности за поставяне на вашите книги, но някои от тях са по-ефективни, ако искате да предадете усещане за ред.

По цвят. Ако не е необходимо да ги намирате бързо, това е един от най-естетичните начини да организирате книгите си. Създайте цветови гами на всеки рафт. Бързо ще видите хармоничния ефект.
Наобратно. В Pinterest има някои предложения как да поставите книгите си с гръбнака към стената. Въпреки че не е съвсем практичен, той създава усещане за ред и невероятна еднородност.
Може да бъде полезно за по-стари книги, чиито страници са изложени на риск от пожълтяване.

Създайте метод, който ви подхожда, и оживете рафтовете си. Книгите сами по себе си са красиви предмети, така че се възползвайте от страстта си за четене, за да украсите дома си.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X