Напишете дума/думи за търсене

Липедем - отвъд затлъстяването

Около десет процента от женското население страда от липедема, но не го знае. Това заболяване с неизвестен произход причинява необичайно натрупване на мастни клетки по, ханша, бедрата и задните части. Това обаче не е свързано със затлъстяване.

Има много жени, които вярват, че са с наднормено тегло, когато видят необичайно количество мазнини в областта на ханша и бедрата си. Липедемът е натрупване на прекомерни мазнини, които не могат да бъдат намалени със строги диети или усилени тренировки.

Липедемът е заболяване, което причинява възпаление на мастните клетки на ханша и бедрата. Важно е да не го бъркате с лимфедем (подуване на ръцете или краката). Тези, които страдат от липедем, изпитват необичайно натрупване на мазнини под талията.

Обичайно е да видите слаби жени с несъразмерно дебели крака и обилен целулит. Проучване, проведено от университета в Лозана (Швейцария), посочва, че липедемът е хронично и прогресиращо заболяване. Започва около юношеството и постепенно се увеличава с годините.

Симптоми
Често започва в юношеска възраст след началото на менструацията. Това е моментът, когато тялото на страдащия започва да се развива непропорционално. Постепенно се натрупват излишни мазнини по бедрата, задните части и краката.

Може да се появи и след първа бременност или дори по време на менопаузата. Всъщност хормоналният фактор е определящ за появата на това разстройство.

Тежест и болка
Липедемът е придружен от изразено чувство на тежест, както и от изтощително възпаление. Жената постепенно се чувства по-тромава, подвижността й се променя и не й е лесно да намери облекчение от болката.

Докато затлъстяването се проявява в общо увеличаване на обема, което не е болезнено, липедемът причинява дискомфорт. Това е особено интензивно при прасците.

Жените, страдащи от липедема, изпитват болка само при докосване на краката си. Подкожната тъкан е твърда на пипане, за разлика от класическото натрупване на мазнини.

Маншетна чаша
Това е характерна аномалия на липедема. Появява се, когато мазнините се натрупат значително над глезените.

Сърбеж и синини
Поради възпаление и очевидни проблеми с кръвообращението е обичайно за страдащите да изпитат внезапен сърбеж в областта на краката, както и забележими синини и обезцветяване на кожата.
Също така е обичайно да имат паякообразни вени в областта на бедрата.

Причините за липедема
Изследване, проведено от университета във Вюрцбург (Германия), показва, че патофизиологията на липедема остава неизвестна. Всъщност няма ясни биомаркери и не са наблюдавани тригери, свързани с щитовидната жлеза.

Поддържа се обаче следната хипотеза:
• Възможно е да има промяна в чревната пропускливост, която възниква при повишено възпаление в чревната микробиота.
• Това задейства голям брой цитокини (протеини, които предизвикват възпалителен отговор от имунната система), за да достигнат кръвния поток.
• Тази реакция кара мастните клетки в краката да увеличат размера си до десет пъти.
• Тялото реагира, като произвежда още повече мастни клетки. С течение на времето този процес става хроничен.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X