Напишете дума/думи за търсене

Защо коленете ни пукат?

Коленете са една от най-важните стави в тялото. Не само защото ни позволяват да ходим, но и поддържат цялата ни тежест. Когато коленете ни пукат, това може да се дължи на това, че нещо не работи правилно в организма ни.

Ако коленете ви често пукат, това може да е знак, че страдате от остеоартрит. Важно е да посетите лекар или физиотерапевт, за да откриете причината и да я лекувате.
Когато коленете издават пукащ звук, това се случва, защото има натрупване на газ в синовиалната течност, намираща се между костите, които образуват ставата.

Ако обаче коленете пукат често, това е нещо, за което трябва да се притеснявате. Основната причина за това е износването на ставния хрущял, което може да доведе до артроза. Това е проблем, който причинява болка и възпаление и ограничава движението на ставата. Ако няма достатъчно хрущял, костите чукат една в друга, което ги уврежда.
Въпреки че коленете на всички ще почнат да пукат в даден момент от живота ни, някои хора са изложени на по-висок риск от развитие на артроза, отколкото други. Това се увеличава с възрастта.

Някои проучвания предполагат, че жените са по-склонни да страдат от артрит на коляното. Същото се случва и със спортистите, особено с бегачите. Това е така, защото те подлагат ставата на непрекъсната работа, която има тенденция да я износва.

Затлъстелите хора също са по-склонни да развият артроза. Наднорменото тегло е рисков фактор, тъй като това увеличава силата на натиск върху хрущяла на ставата. Страдащите от затлъстяване имат по-висока концентрация на възпалителни вещества в кръвта си, което може да влоши проблема.

Наднорменото тегло е рисков фактор за развитие на артрит в коляното.

Какво да направите, ако коленете ви пукат?
На първо място, ако имате наднормено тегло, добре е да намалите теглото си. Експертите отбелязват, че всеки 2 килограма тегло упражняват сила от 11 килограма върху коляното. Поради тази причина отслабването може да доведе до значителна промяна в състоянието на ставата.

На второ място, от съществено значение е укрепването на мускулите в коляното и подколенните сухожилия, което увеличава стабилността на ставата.

Трябва да поддържате здрава стойка. Това е особено важно, когато седите за по-дълго време. Препоръчваме ви да държите краката под ъгъл от 90 градуса.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X