Напишете дума/думи за търсене

Злоупотребата с парацетамол може да увреди черния дроб

Ацетаминофенът (обикновено наричан парацетамол) е болкоуспокояващо лекарство без рецепта в повечето страни. Показан е и като антипиретик, за понижаване на температурата. Предлага се самостоятелно или в комбинация с други активни съставки (напр. в лекарства против грип).

Въпреки че винаги е бил считан за безопасно лекарство и добра алтернатива на ибупрофен или диклофенак, той не е без риск. Прекомерната консумация на парацетамол може да увреди черния дроб и да изложи живота ви на риск.

Отравяне с парацетамол или странични ефекти?
Трябва да правим разлика между две ситуации. Едно нещо е да се „надрусате” с парацетамол, като вземете големи количества от активната съставка за кратко време. Съвсем друго е да се трупат милиграми и милиграми в продължение на седмици, докато накрая черният дроб бъде засегнат.

Според данни, публикувани от изследователския център CICbioGUNE, в Съединените щати има 60 милиона души, които консумират парацетамол седмично. Всяка година се регистрират 30 000 случая на приемане в болница поради увреждане на черния дроб, причинено от предозиране с това лекарство.

Успоредно с това Испанската педиатрична асоциация изчислява, че 20% от отравянията с лекарства при деца под 5-годишна възраст в тази страна се дължат на ацетаминофен.

Остро отравяне с ацетаминофен, което може да увреди черния дроб, е когато човек консумира повече от 150 милиграма (mg) на килограм (kg) тегло за един ден. Това е еквивалентно на средно 8 г (g) от лекарството за възрастен с нормално тегло.

Неблагоприятният ефект върху черния дроб, който се проявява в продължение на няколко дни, би бил хронична или продължителна интоксикация. За да се повлияе по този начин, възрастният би трябвало да приема горепосочената токсична доза поне 4 дни.

Симптоми на отравяне с парацетамол
Симптомите на остро или продължително отравяне са неспецифични. Като цяло човек преминава през 4 фази, както е описано в публикация на US Pharma:
• Първа фаза: Гадене, повръщане и общо неразположение.
• Втора фаза: Започва увреждане на черния дроб. Обикновено 24 часа след достигане на токсичната доза. Симптомите почти липсват, а тези от първата фаза изчезват. Въпреки това, ако се извърши лабораторно изследване, вече се наблюдават промени в кръвта, отнасящи се до черния дроб.
• Трета фаза: Гадене, повръщане, жълтеница (жълтеникав цвят на кожата и лигавиците), чернодробна недостатъчност с коагулационни проблеми и енцефалопатия, както и бъбречна недостатъчност.
• Четвърта фаза: Настъпва чернодробна кома със сериозни животозастрашаващи ефекти.

Как да предотвратите увреждането на черния дроб с парацетамол?
Ацетаминофенът може да причини увреждане на черния дроб с 4 г, приемани на ден. Това означава, че таблетката от 1 грам без рецепта не трябва да се приема по-често от едно хапче на всеки 6 часа.

1. Четете етикетите, за да знаете активните съставки
Според статия в Archives of Toxicology много отравяния с парацетамол възникват чрез комбиниране на лекарства. Чрез поглъщане на различни търговски презентации, в които всяка таблетка или сироп идва с известна доза ацетаминофен.

Това е често срещано явление по време на настинки и грип. Хората са склонни да комбинират лекарства против грип, които съдържат три или дори четири различни активни съставки.

Ако две от тях съдържат парацетамол в състава си, тогава има по-висок риск от предозиране. На първо място, важно е да четете етикетите и листовките в опаковката. Но още повече, би било приоритет да не се лекуваме сами.

И ако вече сте започнали противогрипно лекарство и след това се консултирате с лекар, трябва да го уведомите какво приемате. Това ще помогне за ограничаване на предписанието до безопасно количество.

2. Бъдете по-предпазливи в конкретни ситуации
Има определени условия и характеристики, които правят човек по-податлив на отравяне с парацетамол:
• Консумация на алкохол: От научни данни знаем, че тези, които хронично и непрекъснато пият алкохол, имат повишен риск от увреждане на черния дроб, когато използват ацетаминофен.
• Напреднала възраст: Полифармацията се увеличава с напредване на възрастта. Това означава, че човек получава различни рецепти и комбинации за патологиите, от които страда. Възрастните хора, лекувани за хронична болка, са изложени на по-голям риск от предозиране с ацетаминофен.
• Недохранване: Хората, които са недохранени или имат хранителни разстройства, активират компенсаторни механизми в черния дроб. Това прави органа по-лесно изложен на увреждане от лекарството, както се съобщава в тези научни изследвания.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X