Напишете дума/думи за търсене

Как да излекуваме болката от загубата според Чарлз Дикенс

В своите книги Дикенс очертава най-удивителните герои и най-отвратителните емоционални вселени. Любов, омраза, меланхолия, тъга, копнеж, разочарование, самота, съжаление. Неговите творби са истински учебници на човешките емоции.

Особено незабравим е персонажът на Пип в „Големите надежди”. Еволюцията на срамежливото сираче, което внезапно се оказва благословено от финансова помощ на неизвестен благодетел, е задължително четиво за всяко поколение.

На страниците на романа откриваме герои като мис Хавишам - жена, изоставена пред олтара в деня на сватбата си. Този факт я парализира и оттогава тя отказва да свали булчинската си рокля. Освен това живее в къща, замръзнала в същия този трагичен момент във времето.

Дикенс е наистина ефективен писател в разкриването на дълбините на страданието във всяка от неговите форми. Тази способност не е демонстрирана само в писането му. В реалния живот той също показва същата чувствителност.

"Има мъдрост на ума, но и мъдрост на сърцето."
Тежки времена, Чарлс Дикенс

Изцеление на болката от загубата според Чарлз Дикенс
През 1862 г. Летиция Остин губи съпруга си Хенри. Той е известен художник и архитект, с когото тя споделя живота си в продължение на 25 години. Може би не сте чували за нея. Интересът към тази на пръв поглед анонимна история обаче се крие във факта, че тази жена е била по-малката сестра на писателя Чарлз Дикенс.

Добре известно е, че най-великият писател от Викторианската епоха е бил човек с голяма мъдрост и чувствителност.
Страданието на Летисия, което тя не може да преодолее, кара Чарлз Дикенс да й напише писмо, за да се опита да я утеши, но не с думите си. Той й предоставя определени стратегии, които били изключително интересни от психологическа гледна точка.

„В този свят няма друга опора освен надеждата и Божията милост и доброта. Чрез тези две пристанища на едно корабокруширало сърце аз твърдо вярвам, че след време ще намериш спокойно място за почивка, дори в тази земя, обхваната от грижи."

Вяра и надежда - вътрешните светлини
Според Чарлз Дикенс, за да излекуваме болката от загубата, трябва да обърнем погледа си навътре. Именно това интимно пространство, към което трябва да се придържаме, ни дава смисъл. Тук намираме двете измерения, които винаги са ни осигурявали комфорт като хора - вяра и надежда.

Те говорят на езика на сърцето и образуват пристан, способен да ни даде подкрепа и сигурност, когато световете ни се разпаднат. В крайна сметка загубата на любим човек е преживяване, за което никой никога не е подготвен.

Надеждата е идеята, че въпреки сегашната ни болка, ще продължи да има причини да продължим напред с по-малко страдание. Вярата, духовността и религията съставляват това лично измерение. Това е инструмент, който смекчава тъгата, глупостите и страховете.

Ежедневни усилия и навици - външни ръководства
Авторът на „Оливър Туист”, „Тежки времена”, ”Големите надежди” и „Дейвид Копърфийлд” казва на сестра си, че времето ще продължи напред и скръбта й ще бъде по-малка.

Той обаче също така твърди, че напредъкът не е възможен без усилия. Думите, които той отправил към сестра си, имали голямо терапевтично значение. Той й предложил да избягва ирационалните идеи и да не изпада в абсолютно отчаяние и т.н.

Освен това той споделил, че е необходимо да подобри навиците си: да организира дните си, да търси нови професии, да става от леглото и да прави неща, които да разсейват ума й… Той предположил, че това ще накара тъмните й емоции да отстъпят място на светлината и надеждата.

„Нищо не може да се постигне без усилия. В решителното усилие да установи мислите, да раздели деня, да намери обичайно занимание, да стане и да направи нещо, човек намира главно механичните средства за създаване на по-добър ум.”

Целта: постигане на състояние на по-спокойно състояние на ума
„Разстроеният ум и чувствата, подобно на развълнуваното море, рядко отшумяват без време на объркване и неприятности“.

Дикенс не се поколеба да предупреди сестра си за очевидна реалност. Това е фактът, че балансирането и преодоляването на скръбта след загуба не е лесно пътуване. Това означава да пътуваме през размирно море, в което трудностите ще ни съпътстват известно време.

Има истина, чувствителност и честност в писмото, което той пише на сестра си. Не й предлага празни думи и лесни и непоследователни насърчения, като някого, който ни потупва по рамото и ни убеждава, че „всичко ще мине“. Според Чарлз Дикенс, за да излекуваме болката от загубата, трябва да разберем, че трябва да преминем през процес, който не е изключен от възходи и падения и емоционален хаос.

Въпреки този факт, рано или късно, ние успяваме да достигнем по-спокойни състояния на ума. В нито един момент Дикенс не говори за щастие или благополучие. Дори в този аспект го намираме за честен и смел.

Преодоляването на болката означава преминаване от буря към стабилност, от тъмнина към нова, по-спокойна зора. Дори сега думите на Дикенс продължават да ни предлагат утеха и мъдрост. Едва ли е изненадващо, че той се превърна в един от най-добрите писатели за живота, любовта и човешкото страдание.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X