Напишете дума/думи за търсене

Митът за Медея - влюбената магьосница

Митът за Медея е един от най-красивите в древността. Става въпрос за магьосница, която напълно рискува съдбата си от любов или от злоба в различни моменти от живота си. Тя е образец на независимост и доста безскрупулна жена.

Митът за Медея е архетипът на вещицата. Тази героиня е автономна жена, управлявана от големите си страсти и с голяма способност да взема решения. Тя представлява пълната противоположност на това, което трябва да бъде една жена. Може би поради тази причина нейната история предизвиква голям интерес.

Според мита за Медея тя е внучка на Хелиос, бога на слънцето. Тя също е дъщеря на Еет, царя на Колхида – мястото, където се съхранява митичното Златно руно.
Майката на Медея била нимфата Идия, дъщеря на Океана.
Историята казва, че тази магьосница е научила изкуството на магьосничеството от леля си Цирцея. Тя притежавала големи сили и познанията за магически отвари, които й позволявали да превръща враговете си в животни. Тя можела да лекува и болести благодарение на познанията си за билките и медицината.
Медея - влюбената жена
Моментът, в който митът за Медея оживява, е когато Язон и аргонавтите пристигат в Колхида - царството на бащата на магьосницата, в търсене на Златното руно. Богините Хера и Атина защитавали пътниците и молели богинята Афродита да им помогне в задачата им. Те поискали Медея, дъщерята на царя, да се влюби в Язон и да го подкрепи в целите му.

Афродита трябвало да убеди сина си Ерос да направи своето по въпроса. Той не бил склонен, но неговата майка му обещала подарък. И кандисал да изстреля една от стрелите си право в сърцето на магьосницата. Разбира се, това я накарало да се влюби напълно в Язон и тя нямала никакви притеснения да му помогне да изпълни мисията си.

Кралят на Колхида обещал на Язон да му даде златното руно, при условие че изпълни някои тестове. Първият бил да се изоре поле с волове, които дишали пламъци през челюстите си. Малко след това и с помощта на богините защитници Язон и Медея се срещнали в светилището на Хеката, дълбоко в гората. Там той я помолил за помощ. Язон обещал да се ожени за нея и да я вземе със себе си в Гърция, неговата родина.

Помощта на Медея
Митът за Медея казва, че магьосницата дава на Язон отвара, която го прави неуязвим за пламъците на воловете. Тя също му помогнала да победи някои войници, появили се от нищото. Освен това приспала дракона, който пазил Златното руно. Така героят успя да изпълни всички поставени задачи.

По-късно двойката избягва с известния кораб Арго. За да попречи на баща си да ги преследва, Медея убива по-малкия си брат Абсирт, който бил на кораба. Тя го нарязва и хвърля парчетата от тялото му в морето, така че баща й да прекара известно време в търсене на останките му. Така тя спира преследването.

По този начин успяват да стигнат до Йолкос, царството на бащата на Язон. Хората там ги посрещнали с всякакви тържества. Митът за Медея казва, че двойката се оженила и че магьосницата решила да подмлади бащата на Язон. Тя го направила от благодарност, защото той бил изпълнил обещанията си. Дъщерите на Пелий, брат на бащата на Язон, който узурпира трона му, искали магьосницата да подмлади и техния баща.

Медея измамила младите жени и вместо да подмлади Пелий, тя го убила. Поради това двойката е заточена в Коринт, където цар Креон ги посреща топло. Медея и Язон живели щастливо там дълги години и имали две деца. Въпреки това Язон се влюбва в дъщерята на домакина им Главка и започнал да мисли как да се отърве от жена си.

Преструвайки се, че приема годежа на Язон и Главка, магьосницата дава на принцесата рокля и накити, пропити с отрова, от която тя изгаря. Огънят обхванал краля и целия му дворец. По-късно вещицата убива децата си от ярост и гняв и избягва в Атина, където е приета от цар Егей, за когото се омъжила и му родила син на име Мед.

Още веднъж не ѝ се отдава обаче да задържи щастието при себе си. Този път пречката е появата на отдавна изгубения син на Егей – Тезей. Медея се опитва да убеди Егей, че новодошлият странник е предател и опасен за царя. Тя приготвя чаша с отрова ѝ я подава на Тезей, но тогава Егей разпознава сина си по меча, който виси на пояса му - меч, който той сам му е дарил при раждането му. Изтръгвайки чашата от ръцете на сина си, Егей го припознава и определя за свой наследник. Тогава Медея и синът ѝ Мед отново бягат.

Тя се връща в Колхида, където разбира, че след бягството ѝ, чичо ѝ заграбва бащиния ѝ трон. Убива чичо си и възстановява царството на баща си.

Митът за Медея казва, че магьосницата е безсмъртна и все още обитава Елисейските полета.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X