Напишете дума/думи за търсене

Защо котките душат ануса си?

Виждали ли сте някога котки да подушват ануса си или този на друга котка?

Те го правят по много причини, вариращи от най-естествените до определени заболявания. Ако искате да знаете как обонянието на котките е свързано с ануса им и каква е целта на миризмата, не спирайте да четете.

Тези животни имат 5 основни неврологични сетива: вкус, допир, слух, зрение и обоняние. От тези сетива обонянието е най-развитото в света на котките.
В сравнение с хората, котките имат обоняние, което е 14 пъти по-чувствително. Човешкият нос съдържа около 5 милиона обонятелни рецептори, които откриват аромати, докато носът на писанките носи между 45 и 80 милиона обонятелни рецептори.

Органът на Джейкъбсън
В допълнение към това свръхразвито обоняние, котките имат и допълнителен инструмент за още по-голямо засилване на тази сила, наречен орган на Джейкъбсън (специална структура, известна също като вомероназален орган). Той се намира вътре в носната кухина и се отваря към горната част на устата, точно зад горните резци.

Този удивителен орган служи като вторична обонятелна система и открива специфични химикали чрез използването на нерви, които водят директно до мозъка. За разлика от обонятелните клетки в носа, рецепторите за миризми на органа на Джейкъбсън не реагират само на обикновени миризми, но също така улавят химикали, които изобщо нямат миризма.

Органът на Джейкъбсън комуникира с частта от мозъка, която се занимава с чифтосването и основната му функция е свързана с възпроизводството. Чрез идентифициране на феромони тези нервни окончания предоставят на мъжките и женските котки необходимата информация, за да определят дали има представител на противоположния пол.

Този орган подобрява обонянието, необходимо на новородените котенца, за да намерят източника на храна, осигурен от майка им. Малките котки могат да разпознават майка си от другите кърмачки чрез обонянието си.

Защо котките душат ануса си с отворена уста?
Двете части на системата за откриване на котешката миризма (носът и органът на Джейкъбсън) работят заедно, за да регистрират деликатни миризми, които никоя друга структура не би уловила сама. Когато едно коте свие устни и изглежда, че се усмихва, това е защото е отворило своя орган на Джейкъбсън и въздухът избутва миризми към него.

Но ако котките подушват ануса си много често, това обикновено е причина за безпокойство. Нормално е те да взаимодействат с тази зона за целите на хигиената, но ако вашата котка го прави непрекъснато, трябва да я заведете на ветеринар, тъй като може да има проблем с аналните жлези.

И мъжките, и женските котки имат две анални жлези, разположени около ректалните им отвори. Отвън те изглеждат като две много малки дупки от двете страни на ануса.

Тези видими отвори водят до малките анални жлези с форма на балон, които се намират в ректалния организъм на котката. Жлезите са естествено пълни с неприятна миризма на фекалии. Аналните жлези са много важни, тъй като позволяват на котките да маркират своята територия и да съобщават за присъствието си на други животни.

Котката също е склонна да изхвърля течност от аналните си жлези, ако е уплашена или стресирана. Това често се наблюдава, когато котето трябва да посети ветеринар или фризьор и течността може да се изпръска и да доведе до много лоша миризма.

Защо котките си душат ануса взаимно?
Котките също общуват помежду си, но го правят по различни начини в зависимост от непосредствения контекст. Те не се ръкуват и не се прегръщат и не общуват вербално, но се оглеждат по привидно незабележим начин.

Когато две котки се срещнат, те обикновено първо подушват областта на главата и дори се потупват леко в тази област. Физическият поздрав отделя феромони, които разказват много за настроението и физиологичното състояние на другото животно.

Следователно котешкото обоняние служи като инструмент за химическа комуникация. Произведените аромати предоставят информация на котката какво обича да яде нейният нов приятел и в какво настроение е.

Само по миризмата на спътник котката може да определи дали е мъжка или женска, спокойна или агресивна, здрава или болна.
Когато котките подушат ануса на друга котка, те могат да съберат много информация за нея.

От друга страна, самият акт на душене на задника установява доминиране във връзката. Доминиращата котка обикновено инициира подушването, докато по-покорната котка ще изчака своя ред.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X