Напишете дума/думи за търсене

Кога да се тревожим за затлъстяването при бебета?

Затлъстяването при бебетата е проблем, който започва да се разглежда едва през последните години. Доскоро се смяташе, че колкото по-кръгло е бебето, толкова по-здраво е то.

Затлъстяването при бебетата се проявява по време на захранването. Ако този процес на преход не се извърши добре, тогава има риск от затлъстяване при бебетата.
Основната причина за затлъстяването при бебетата са хранителните грешки. Понякога им се дава повече храна, отколкото им е необходимо, разрешено им е да консумират сладки продукти или някои продукти се въвеждат преждевременно.

Въпреки че не е често срещано явление, затлъстяването при бебетата може да се появи, дори ако консумират само кърма. Това се случва, когато броят на храненията се увеличи повече от необходимото.

Макар че генетиката също играе много важна роля при затлъстяването, диетата и начинът на живот са много по-важни. В случай на бебета, когато станат по-активни с пълзенето, те са в състояние да загубят натрупаното наднормено тегло.

Закръглени бебета
Първото нещо, което трябва да се изясни е, че пълничкото бебе невинаги е затлъстяло. Трябва да се вземе предвид връзката между теглото и височината при раждането.

Може да се очаква бебетата да удвоят теглото си през следващите 6 месеца. До 12 месеца ще утроят теглото си. Те се нуждаят от диета с високо съдържание на мазнини за насърчаване на растежа и развитието и голяма част от тази мазнина се съхранява под кожата.

Това е така, защото те се нуждаят от бързи изблици на енергия, за да растат нормално мозъкът и тялото им. Ето защо имат дебели бузи и пълни ръчички. Това няма нищо общо със затлъстяването при бебето.

Кърменото бебе не трябва да има затлъстяване през първите 6 месеца от живота си.

Рискови фактори
• Генетика: Височината и теглото на родителите са склонни да съвпадат с тези на бебето, когато са били на същата възраст.
• Здраве по време на бременност: Майките с наднормено тегло или затлъстяване, както и тези, които пушат или имат гестационен диабет, са по-склонни да имат затлъстели бебета.
• Планирано цезарово сечение: Няколко проучвания от 2019 г. показват, че децата, родени чрез планирано цезарово сечение, са по-склонни да имат наднормено тегло.
• Кърмене: Бебетата, които се хранят само с кърма, имат по-нисък риск от наднормено тегло.
• Използване на адаптирано мляко: Има повече затлъстяване при кърмачетата, когато бебетата се хранят с адаптирано мляко.
• Диета: Има по-голяма вероятност от затлъстяване при бебето, ако то яде бързи храни, преработени храни и консумира сладки напитки.

Ефектите от затлъстяването върху бебето
Затлъстяването при бебето може да повлияе на физическото и психическото развитие на бебето. Това може да доведе до забавяне в двигателното му развитие, тъй като му отнема повече време, за да седне, пълзи и ходи.

Доклад от Харвардския университет показва, че децата с наднормено тегло през първите 2 години от живота са изложени на по-голям риск от здравословни проблеми през останалата част от детството си. Това включва мускулно-скелетни заболявания, диабет, сърдечносъдови проблеми и дори рак.

Затлъстяването при кърмачетата също е рисков фактор за затлъстяване в зряла възраст. По-късно човек с наднормено тегло ще бъде по-податлив на сериозни здравословни проблеми.
Децата със затлъстяване обикновено носят този проблем от първата година от живота си.

Какво да направите, за да предотвратите затлъстяването на бебето?
Първата мярка за предотвратяване на затлъстяването при бебето е храненето на бебето само с кърма през първите 4 месеца от живота. След тази възраст този вид хранене може постепенно да се допълва.

Когато въвеждате нови храни, най-добре е първо да предложите на детето си гърда. Важно е да не го принуждавате да яде, ако не е гладно. За да придобие добри навици, препоръчително е да му давате продукти с ниско съдържание на захар и сол до 2-годишна възраст.

Ако е жадно, най-доброто нещо, което трябва да направите, е да му дадете вода. Не е препоръчително да се дават плодове и зеленчуци в сок – те трябва да са сурови или варени.
Също така е много важно да се насърчава играта при децата. Те трябва да се движат поне 30 минути на ден.

Ако имате някакви притеснения относно теглото на вашето дете, обсъдете го с вашия педиатър, за да може той да препоръча подходящи насоки.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X