Напишете дума/думи за търсене

Как сезонът, в който сме родени, влияе върху здравето – първа част

Замисляли ли сте се какво казва за вас вашият месец на раждане?

Дали той има нещо общо с това кой си или защо си такъв, какъвто си?

Има доказателства, че времето, в което сме родени, може да повлияе на здравето ни. Според проучване, публикувано от JAMIA, месецът на раждане може да бъде свързан с различни заболявания, които може да развием през целия си живот. Резултатите от изследването сочат, че има 55 болести, които значително зависят от месеца, в който сме се появили на този свят.

Пролетните и летните бебета са по-здрави

Хората, родени през топлите месеци, не са просто любители на лятото и морето. Пролетните и летните бебета са по-здрави от тези, които се раждат през останалата част от годината. Ако сте проплакали за пръв път през пролетта или лятото, има вероятност да имате намален риск от сърдечни заболявания и често срещани медицински проблеми. Според изследване, публикувано в списание Columbia, хората, родени през май, имат най-малък риск от развитие на заболявания, докато родените през октомври и ноември са с най-голям риск от заболяване. Проучването сравнява датите на раждане и медицинската история на 1,7 милиона пациенти, лекувани в Пресвитерианската болница в Ню Йорк и Медицинския център на Колумбийския университет между 1985 и 2013 година.

Бебетата през по-топлите месеци обикновено са по-здрави, може би заради витамин D, на който са били изложени в ранна детска възраст, според изследването.

Летните бебета обикновено са по-високи

Според науката хората, родени през лятото, са по-високи. Изследване, публикувано в Heliyon, установява, че летните бебета обикновено са по-високи от зимните именно заради витамин D. Според изследването, "докато други механизми могат да допринесат за тази асоциация, тези констатации са в съответствие с възможната роля на излагането на витамин D в утробата."

Пролетните месеци на раждане са свързани с хранителни разстройства

Хранителните разстройства може да са по-чести, отколкото си мислите. Те засягат поне девет процента от населението по света според ANAD.

Хората, родени през пролетта, са свързани с повече хранителни разстройства според проучване, публикувано в British Journal of Psychiatry. В него пише, че "податливостта към анорексия се влияе значително от сезона на раждане, с по-висок процент при тези, родени през пролетта, и по-ниски при тези, родени през есента." Осем от всеки 100 души, родени между март и юни, са страдали от анорексия.

Ако сте лятно бебе, може да имате повече промени в настроението

Може да се чувствате чудесно в един момент, а в следващия може да почувствате, че светът ви се срива. Въпреки че е нормално да има дни и моменти на пренасищане от красиви емоции и такива моменти по-ниски вибрации, някои промени в настроението могат да бъдат свързани с различни психични разстройства. Това твърди изследване, поместено в Healthline. Това включва биполярно разстройство, голямо депресивно разстройство, личностни разстройства...

Асистент Ксения Гонда - водещ изследовател в областта, твърди: „Биохимичните проучвания показват, че сезонът, през който сте родени, оказва влияние върху някои моноаминови невротрансмитери, като допамин и серотонин, което се открива дори в живота на възрастните. Това ни накара да вярваме че сезонът на раждане може да има по-дълготраен ефект."

Летните бебета са склонни да имат повече проблеми със зрението

Ако сте късоглед, това може да има нещо общо с месеца, в който сте родени. Летните бебета са склонни да имат повече проблеми със зрението, отколкото хората, родени през други месеци на годината, според проучване на 300 000 млади възрастни, публикувано от университета в Тел Авив. Според изследването бебетата, родени през юни и юли, имат 24 процента по-голям риск от развитие на тежка късогледство, отколкото тези, които са родени през декември и януари.

Пролетните раждания са свързани с шизофрения

Шизофренията е тежко психично разстройство, при което хората могат да получат "халюцинации, заблуди и изключително разстройство на мисленето и поведението, което нарушава ежедневното функциониране", според клиниката Майо. То изисква „лечение през целия живот“ за контролиране на симптомите, тъй като шизофренията наистина може да бъде инвалидизираща. Пролетните месеци на раждане са свързани с шизофрения според изследване, публикувано в The American Journal of Psychiatry.

Пролетните раждания са свързани с диабет тип 1

Разпространението му в световен мащаб е 9,5% според проучване, публикувано в списанието Health Promotion Perspectives. Ако страдате от него, вашият панкреас не произвежда или произвежда много инсулин - хормон, който помага на кръвната захар да постъпва в клетките за енергия. Високата кръвна захар може да бъде опасна и да причини много различни симптоми, както физически, така и психически.

Хората, родени през пролетта, обикновено имат диабет тип 1 повече, отколкото хората, родени през други сезони. 

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X