Напишете дума/думи за търсене

Детето ми не яде сладкиши и има кариес - защо?

Много родители се чудят защо детето им, което не яде сладко, все пак има кариеси. Въпреки че консумацията на захар е един от факторите, които благоприятстват появата на това състояние, тя не е единствената.

Кариесът е многофакторно заболяване, което причинява загуба на твърдите тъкани на зъбите. Деминерализацията на зъбите се причинява от действието на киселини, произведени от бактерии в устата, ферментиращи захари в храната.

Защо се появяват кариеси при деца?
Има четири основни фактора, които участват в развитието на заболяването.

Бактерии
Те са един от обуславящите фактори за появата на кариеси в устата на децата. Въпреки това, за да присъстват тези микроби в оралната среда, те трябва първо да я колонизират.
Децата често получават бактерии от своите родители или лица, които се грижат за тях. Някои обичайни, но вредни практики, като духане или опитване на бебешка храна, споделяне на прибори, избърсване на биберони със слюнка или целуване в устата, насърчават ранното заразяване. Освен това, ако някой от родителите има активни кариеси, рискът от предаване на микроби е по-голям. Ето защо, за да се грижите за оралното здраве на вашите деца, е важно възрастните също да поддържат устата си здрава.

Една от причините детето ви да получи кариес е пренебрегването на устната хигиена. Устната хигиена трябва да започне преди появата на зъбите. Затова венците на бебето трябва да се почистват с мокра марля или със силиконова четка. След това, когато се появи първото зъбче, трябва да започнете да използвате четка за зъби.

Лепкавите храни остават по-дълго в контакт със зъбите и увеличават наличието на бактерии. Сладкиши, стафиди и картофи са някои от тях.

Хранителен режим
Не само сладкишите са отговорни за кариеса. Бактериите в устата метаболизират ферментиращите въглехидрати, така че всякакъв вид захар може да причини заболяването. Днес повечето пакетирани продукти съдържат скрити захари, които служат като субстрат за оралните микроби.

Например бисквити, сокове, пакетирани сосове, кисели млека, сладкиши и картофен чипс съдържат захари, които сме склонни да пренебрегваме. Дори хлябът и макароните са въглехидрати, които бактериите метаболизират. От друга страна, твърди храни като ябълки или моркови, помагат за измиване и почистване на зъбите.

Честотата на приема на храна също е важна. В това отношение е важно да избягвате похапванията постоянно през целия ден и да спазвате времето за хранене.

По отношение на хидратацията най-добрият вариант е винаги да се дава на децата натурална вода, тъй като газираните напитки, спортните напитки и плодовите сокове съдържат захар и благоприятстват киселинността на оралната среда.

3. Условия за развитие на кариес
Не всички деца имат еднаква предразположеност към развитие на кариес, но има определени индивидуални фактори, които повишават риска от заболяването.
• Слабо резистентен или хипопластичен емайл.
• Кисело орално pH: Някои деца имат по-ниско pH на слюнката и това улеснява загубата на минерали от зъбите.
• Зъбна анатомия: Някои хлапета имат зъби с вдлъбнатини, които са много дълбоки и трудни за почистване. При тези анатомични инциденти остатъците от храна и бактериите са склонни да се натрупват.
• Слюнка: Някои малчугани поради биологични условия, системни заболявания или употреба на лекарства произвеждат по-малко слюнка или много гъста течност. Това възпрепятства нейното защитно и почистващо действие.
• Генетична предразположеност.

Устната хигиена е ключова. Ако почистваме устата на нашите малки след всяко хранене, шансовете остатъците от храна и вредните бактерии да останат в капан в устата намаляват.

4. Време
За да могат бактериите да метаболизират диетичните захари и да произведат унищожаващи зъбите киселини, им е необходимо известно време. Кариесът не се случва за две секунди, а е процес. Така че колкото повече време минава между миенето на зъбите, толкова по-голям е рискът от развитие на заболяването.

Избягването на сладкиши е голяма стъпка в превенцията, но не е единствената. Освен това трябва да се погрижите за останалата част от диетата, да намалите ултрапреработените храни, да наблюдавате консистенцията и да контролирате леките закуски. В същото време трябва да се грижите за устната хигиена на вашето дете, за да премахнете бактериалната плака.

И накрая, важно е да посетите детски зъболекар преди първия рожден ден на детето и след това на всеки шест месеца. С постоянство и подкрепата на професионалист ще успеете да запазите устата на вашето дете без кариеси.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X