Напишете дума/думи за търсене

6-те основни причини, поради които зъбите пожълтяват, и как да обърнем процеса

Емайлът е външният слой на зъбите и обикновено е бял до белезникаво синьо-сив, както и донякъде прозрачен. Това обяснява зъболекаря д-р Харолд Кац, основател на дентални клиники The California Breath.

Слоят под емайла, наречен дентин, става видим, когато емайловият слой изтънява. А цветът на дентина е жълт.
За щастие, има някои промени, които може да направите, за да запазите емайла по-здрав и да предотвратите проникването на дентина през него, както и да намалите петната от храна, които могат да причинят жълти зъби.

Кои са 6-те основни причини зъбите да пожълтяват?

1. Прекалявате с вода за уста или избирате такава, която е твърде кисела
Една от най-трудните среди за зъбите е сухота в устата. Това е така, защото слюнката има комбинация от минерали, ензими и кислородни съединения, които поддържат pH баланса в устата неутрален - намалявайки киселината, която може да изхаби емайла. Слюнката също измива зъбите редовно, за да унищожи бактериите и да предотврати полепването на петна по емайла.

Как да предотвратите процеса: „Това, което е обезсърчаващо е, че доста марки вода за уста са много киселинни и ако се използват много често, могат да унищожат ценния зъбен емайл“, казва д-р Кац. Така че, ако приемате чести глътки вода за уста, за да поддържате дъха си свеж, може да помислите за други стратегии, като по-често миене и редовно почистване на зъбите.

2. Ядете твърде кисели плодове и зеленчуци
Точно както по-киселата вода за уста може да разреди зъбния емайл, така и киселините в храната, която консумирате. Такива вредители са цитрусовите плодове и сокове, домати, ананаси, оцет, газирани напитки, някои спортни напитки и някои салатни дресинги, които са на базата на оцет.

„Това не означава, че трябва да изключите всичко това от живота си, но е добра идея да отпиете малко вода, след като ги ядете или пиете”, съветва д-р Кац.

Как да предотвратите процеса: Консумирайте повече вода, за да се предотврати и оцветяването, особено след прием на боровинки, тъмен чай и червено вино.

3. Вие сте любител на целодневното пиене на кафе
Въпреки че изследователите предполагат, че кафето може да донесе някои ползи за здравето, това е напитка, която е „тежка” за зъбите, обяснява денталният специалист д-р Катя Фридман от Friedman Dental Group.

„Пиенето на две или три кафета всеки ден позволява на емайла на зъбите да бъде в постоянен контакт с оцветяващ агент“, казва тя. Тъй като емайлът е порест, тези петна могат да се утаят и да причинят пожълтяване, ако не се изплакват редовно и не се почистват.

Притеснение не е количеството, а постоянното „къпане” на зъбите в тази течност.

Как да предотвратите процеса: По-бързото пиене на кафе или дори през сламка може да намали времето, през което оцветителите се задържат в устата.


4. Пушите
Химикалите в цигарите и тютюна за лула имат оцветяващ ефект върху зъбите, защото се придържат към емайла, и колкото по-дълго пушите, толкова по-видимо става това.
Пушенето също се свързва с множество други проблеми със здравето на устната кухина като заболяване на венците, кариес и сухота в устата.

Как да обърнете процеса на пожълтяване: Откажете цигарите.

5. Спестявате от добрите навици за устна хигиена
Ако все още в дома си нямате конец за зъби, поправете тогава. Д.р Фридман казва, че неползването на конец и миенето на зъби може да доведе до натрупване на плака върху зъбния емайл.
Това може да изтъни този защитен слой и също така да накара зъбите да изглеждат жълти от бактериалния филм.

Как да обърнете процеса: Добрата устна хигиена, съчетана с почистване на зъбите в зъболекарския кабинет поне веднъж годишно, може да помогне за неутрализирането на жълтия цвят.

6. Търкате зъбите прекалено ентусиазирано
„Макар че е страхотно да миете редовно зъбите, повече натиск и скорост не означават по-здрава уста – всъщност може да има обратен ефект”, отбелязва манхатънският зъботехник Мейзън Натур. Това може да е особено вярно, ако пастата ви за зъби съдържа абразивни агенти.

„Ако четкате твърде силно или твърде често, може да изтриете тънкия слой на емайла и да разкриете слоя на дентина“, казва той.

Как да обърнете процеса: Ако зъбите ви вече пожълтяват, консултирайте се с вашия зъболекар за професионални възможности за избелване, както и съвет за промяна на навиците.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X