Напишете дума/думи за търсене

Пол, възраст, риск от заболявания - какви неща зъбитe разкриват за нас?

Имаме нужда от зъбите си, за да ядем, да говорим, да се усмихваме, да задържаме слюнката си и да поддържаме формата на лицето си.
Но колко от нас са се замислял, че може би има тайни за нас, които се крият зад усмихнатото лице?
Прочетете тази статия, а след това застанете пред огледалото. Възможно е да установите факти за вашето поведение, начин на живот и характеристики. Разпознайте и разберете какво казват вашите зъби за живота и здравето ви.

1. Вашият пол
Повечето проучвания, свързани със зъбите, твърдят, че мъжете имат статистически по-големи зъби от жените.
За жените е обичайно да имат по-дълги предни зъби с по-заоблен връх. Докато мъжете имат странични резци, които обикновено са по-големи и по-ъгловати. Така че да, може да разберете дали някой е мъж или жена, само като погледнете усмивката му.

2. Вашата възраст
Чудите се какво казват зъбите ви за вас? Със сигурност те могат да разкрият възрастта. Дори и да се грижите много за оралното си здраве, с напредването на възрастта те се променят.
Зъбите обикновено са с по-правоъгълна форма при по-младите хора. Освен това резците при тях често имат по-заоблени ръбове. Те стават по-къси и квадратни с възрастта на хората. Това е така, защото дължината на човешките зъби обикновено намалява поради износване през целия им живот с 1 до 5 милиметра.


3. Риск от развитие на психични заболявания
Зъбите приличат на фосили в много отношения. Те включват линии на растеж, подобни на пръстените на дървото, способни да дадат представа за преживяванията в ранното детство.
Според скорошни проучвания по темата зъболекарите може да са в състояние да идентифицират риска на детето от проблеми с психичното здраве само по млечните му зъби, ако има връзка с данни за подобна семейна анамнеза.

Може да е възможно да се разбере по дебелината на белезите на растеж на млечните зъби дали е изложено на риск от развитие на депресия или други психични заболявания по-късно в живота.

4. Вашите личностни черти
Зъбите ви разкриват много информация за личността. Не само формата на зъбите, някои навици, свързани със зъбите, казва на света какъв човек сте.

Агресивна личност
Хората, които са склонни да бъдат по-агресивни, често имат по-изразени кучешки зъби. Те също така са по-склонни да скърцат със зъби или да търкат зъбите си твърде силно, което може да стане очевидно с течение на времето.

Тревожна личност
Един от начините, по които хората с тревожност се справят със стреса, е скърцането със зъби. Това често може да доведе до износване на защитния емайл, което прави зъбите по-малки при някои индивиди.

Конкурентоспособна личност
Винаги ли се стремите към победа? Прекомерната конкуренция идва с концентрация и чувство на неудовлетвореност, гняв или нервно напрежение, които ви карат да стискате зъби или челюст, което прави зъбите ви да изглеждат сплескани в горната част.

Пасивна и спокойна личност
По-плоските кучешки зъби с по-криви връхчета са по-чести при тези, които са по-спокойни и сдържани. Тези хора не са свикнали с високи нива на стрес, което означава, че не прибягват до скърцане или стискане на зъбите.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X