Напишете дума/думи за търсене

Как да премахнем белите петна по зъбите

Първо е необходимо да се определи причината за белите петна по зъбите, за да решите какво лечение да използвате. Посещението при зъболекар ви позволява да получите точна диагноза и да планирате лечението, правилно за вас.

След това той може да препоръча едно от следните лечения.

1. Терапевтичен флуорид
Флуорът се използва за лечение на бели петна, причинени от декалцификация и първите етапи на кариес. Прилагането на елемента локално върху зъбите им позволява да се реминерализират.

Лечението се извършва от зъболекаря в стоматологичния кабинет, като флуоридът се поставя върху повърхността на зъба, като се оставя да действа известно време. Предлага се под формата на гелове, лакове или пяни, съдържащи висока концентрация на минерала.

След нанасяне на продукта зъболекарят ще инструктира пациента да не яде, пие и не изплаква устата си в продължение на няколко часа. Освен това зъболекарят ще посочи колко често да се повтарят приложенията, за да се обърне състоянието.

2. Микроабразия на зъбите
Процедурата се състои в полиране на засегнатата област на зъба с ротационни инструменти или специални киселини. След това интервенираната част от зъба се запълва с пломба със същия цвят като зъба.

3. Пълнежи
Друг начин за премахване на петна от зъбите е чрез поставяне на пломби. Те се използват за по-големи и дълбоки петна.
В този случай засегнатата тъкан трябва да се отстрани с ротационни инструменти и да се остави кухина. Кухината се запълва с композити в цвят на зъбите, които са свързани заедно със специални адхезивни системи.

Използваният материал има консистенция, подобна на шпакловка, което позволява на зъболекаря да го оформи и да му придаде желания вид. Когато приключи, се прилага фотосветлина, която втвърдява материала. След това пълнежът се полира, за да му придаде окончателен завършек.

4. Зъбни фасети или корони
Тези опции се разглеждат при най-тежките случаи, когато има големи засегнати зони и петната са причинени от проблеми по време на развитието, като хипоплазии и флуороза. Фасетите или короните позволяват прикриване на несъвършенствата, придавайки естествен вид на зъбите.

Фасетите се характеризират с поставянето им върху предната част на зъба. Преди това трябва да се направи малко износване на зъба, за да му се осигури опора. Изработени са от композит или порцелан и могат да постигнат оптимална естетика.

Короните, от друга страна, покриват целия зъб, като капачка. Също така е необходимо да се изпили зъба, за да бъдат поставени.

При проектирането им се вземат предвид формата, цвета и размера на зъба, който ще бъде възстановен, така че те са персонализирани и осигуряват адекватно решение за всеки конкретен случай.


5. Избелване на зъби
Избелването е един от най-ефективните начини за постигане на по-бяла и красива усмивка. Също така е добър начин да премахнете белите петна от зъбите, особено когато са в най-външния слой на зъба.

Тази дентална техника не само се стреми да постигне по-естетични резултати, но и изравнява емайла, което улеснява почистването на зъбите и елиминирането на бактериите.

Предотвратяване на бели петна по зъбите
• Адекватна хигиена на зъбите: Предотвратяването на натрупването на бактериална плака предотвратява загубата на минерали от зъбите. Миенето име три пъти на ден, използването на конци за зъби, паста за зъби с флуорид и плакненето с вода за уста е от съществено значение. Пациентите с брекети трябва да обърнат специално внимание на щателната устна хигиена и винаги да се опитват да достигнат до всички области на устната кухина.
• Избягвайте прекомерната консумация на флуор: Познаването на нивата на флуора във вашата питейна вода, избягването на употребата на добавки, съдържащи минерала без медицински показания, и използването на правилното количество паста за зъби за всяка възраст може да помогне за предотвратяване на флуороза при децата.
• Здравословно хранене: Балансираната и питателна диета предотвратява липсата на минерали, които могат да причинят декалцификация в зъбите. Също така избягването на преработени, киселинни храни и храни с високо съдържание на захар ще помогне за намаляване на риска от развитие на бели петна по зъбите.
• Редовни посещения при зъболекар: Те ви позволяват да откриете навреме всички проблеми, за да ги лекувате навреме. Професионалното почистване и съветите на зъболекаря помагат да се контролира бактериалната плака и да се поддържа здрава устата ви.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X