Напишете дума/думи за търсене

До какво води спането с отворена уста?

Дишането през устата по време на сън има голямо влияние върху нашето здраве. Например сънната апнея често се дължи на този процес. Спането с отворена уста често води до хъркане и неуспехи в дишането и снабдяването на мозъка с кислород.
Също така често се превръща в изтощение, главоболие и по-сериозни промени в сънната апнея.

Спането с отворена уста може да има сериозни последици за вашето орално и дихателно здраве. Тъй като челюстите се отварят, езикът потъва назад, затруднявайки дихателните пътища.

Дишането винаги трябва да става през носа, никога през устата. Ако прекарвате месеци или години в дишане през устата през нощта, може да развиете различни здравословни проблеми.

Повишен риск от кариес
Има предупреждения от експерти по орално здраве и проучвания, които потвърждават повишен риск от кариес. Те твърдят, че спането с отворена уста променя pH и натрупването на микроби се повишава. В резултат на това сме склонни да страдаме от повече кухини, както и от халитоза.

Фарингит, досадно сърбящо гърло
Събуждали ли сте се някога със сухо гърло? Това обикновено е ясен знак, че сте прекарали няколко часа, дишайки през устата, а не през носа. Той има задачата да загрява въздуха, който дишате, и да го овлажнява, за да го отведе до белите дробове.

Ако дишате през устата, гърлото трябва да навлажни кислорода и това в крайна сметка изсушава лигавицата, което често води до хроничен фарингит.

Белите дробове не са добре вентилирани
Ако прекарвате между седем и десет часа в сън, от съществено значение е да не дишате през устата. От друга страна, когато дишате през носа, вдишваният въздух се изпълва с азотен оксид, който благоприятства газообмена за правилна белодробна вентилация. Този процес ви позволява да изчистите вирусите и бактериите от тялото си.

Нощното дишане през устата, продължително с години, може да доведе до белодробна хипертония.

Спането с отворена уста причинява хъркане и може да доведе до сънна апнея
Когато спите с отворена уста, езикът ви потъва назад, затруднявайки дихателните пътища. Това означава по-малко снабдяване с кислород за тялото.

Когато не дишате добре, въздушното налягане свива фаринкса и вие хъркате. Хъркането често може да доведе до опасна сънна апнея. Изследване, проведено от Университета на Британска Колумбия, твърди, че има наистина значителна връзка между хората, които спят с отворена уста, и обструктивната сънна апнея. Освен това, ако не се лекува, може да доведе до хронична умора, риск от страдание от депресивни разстройства, коронарна болест на сърцето и инсулт.


Как да избегнем дишането през устата през нощта
Има прости стратегии, които може да приемете, за да избегнете сън с отворена уста:
• Промиване на носа с физиологичен разтвор.
• Назални ленти, които отварят носа и дилататори.
• Някои хора „тренират“ челюстите си да се затварят през нощта. За да направите това, трябва да поставите малко парче хипоалергенна лента в средата на устните си през нощта. В момента, в който отворите устата си, ще го забележите и постепенно ще се коригирате.
• Опитайте да залепите топка за тенис на гърба на пижамата си. Това ще ви попречи да спите по гръб и следователно да хъркате.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X