Напишете дума/думи за търсене

7 съвета за пациенти с предсърдно мъждене

Предсърдното мъждене е сърдечно заболяване, което засяга редовността на сърдечния ритъм. То може да бъде хронично заболяване, въпреки че понякога е с кратка продължителност.
Причините за него са разнообразни, както и симптомите, които се появяват:

• ускорен сърдечен ритъм
• умора
• затруднено дишане

Лечението включва антикоагуланти, бета-блокери и калциеви антагонисти. Освен това се препоръчват някои промени в начина на живот и корекции, свързани с диетата и физическата активност.

Човешкото сърце бие между 60 и 100 пъти в минута, вариращо в зависимост от активността. Независимо от скоростта, ритъмът обикновено е много правилен, тоест интервалът между всеки удар продължава приблизително еднакво.

Въпреки това, когато е налице предсърдно мъждене, сърдечният ритъм се нарушава. С две думи, може да има три бързи удара, един бавен удар, след това два бързи удара и т.н.

Нормално е да има ускорения, когато тренираме, получаваме уплаха или да се забавя, докато спим. При предсърдно мъждене обаче това не се случва по този начин.

Понякога причината за предсърдно мъждене е неизвестна. Но друг път може да бъде причинено от:
• Нарушение на електрическото функциониране на сърцето
• Усложнения след сърдечна операция
• Неконтролирано високо кръвно налягане
• Коронарна болест на сърцето

Видове, симптоми и усложнения
Предсърдното мъждене възниква в горната част на сърцето, в камерите, наречени атриуми. Там се произвеждат множество
импулси на удари по едно и също време и по неорганизиран начин. Това води до променен сърдечен ритъм и прави невъзможно сърцето да поддържа адекватния приток на кръв към цялото тяло.

Може да бъде пароксизмално, когато сърцето се връща към нормалния си ритъм в рамките на приблизително една седмица след лечението или дори без намеса. От друга страна, персистиращо сърдечно мъждене е, когато нередността е налице за по-дълъг период от време (не преминава само, а изисква лечение).

Ако е налице повече от 12 месеца, се казва, че е продължително.

Понякога възникват усложнения поради предсърдно мъждене. Поради липсата на синхрон в ритъма може да няма пълно изпразване на кръвта в предсърдията. Това води до образуване на съсиреци в сърцето.

Тогава може да има проблем, ако те се откъснат и причинят запушвания в артериите на мозъка или други области, което води до инсулт, периферна артериална емболия и сърдечна недостатъчност.

Инсулт, дължащ се на съсирек, който се откъсва от предсърдно мъждене, е едно от най-сериозните усложнения на заболяването.

Съвети, които да следвате за живот с предсърдно мъждене

1. Уважавайте лечението
Първото и най-основно нещо е да следвате препоръките, дадени от лекаря. По отношение на лекарствата, използвани за подпомагане на контрола на предсърдното мъждене, могат да бъдат предписани антикоагуланти, бета-блокери, калциеви антагонисти, както и инхибитори на витамин К.

2. Следете кръвното налягане
То е сред основните причини за предсърдно мъждене. Поради това трябва да се държи под контрол, да се наблюдава постоянно, да се спазва препоръчаното лечение и да се спазват диетичните ограничения.


3. Спазвайте режима на хранене
Освен общите препоръки, свързани с консумацията на пресни зеленчуци и плодове, зърнени храни и постни протеини, има някои особености, които пациентите с предсърдно мъждене трябва да имат предвид в диетата си.

На първо място, трябва да се избягват трансмазнините, особено в преработените храни, както и излишната сол. Това е за поддържане на холестерола и кръвното налягане на безопасни нива.

Кофеинът, независимо дали в кафе, шоколад, чай или енергийни напитки, трябва да се избягва, както и други продукти и вещества, които могат да причинят ускоряване на сърцето.

Препоръчително е да сте умерени в консумацията на храни, богати на витамин К, като броколи, спанак или маруля. Не трябва да се приемат и добавки, съдържащи този витамин, тъй като той взаимодейства с антикоагуланти.

4. Умерена физическа активност
Добре е да се занимаваме с умерена физическа активност, стига кардиологът да го разреши.

5. Управлявайте стреса
Счита се, че стресът е фактор за развитието или появата на нарушения на сърдечния ритъм. Някои проучвания показват, че той може да увеличи честотата на сърцебиене. По този начин би допринесло за влошаване на симптомите на предсърдно мъждене.

6. Диагностицирайте сънна апнея
Според проучвания синдромът на обструктивната сънна апнея/хипопнея е преобладаващо състояние при приблизително 50% от пациентите с предсърдно мъждене. Въпреки това управлението на този синдром с непрекъснато налягане в дихателните пътища устройства показва по-ниска честота на повторение на кризите.

7. Избягвайте цигарите и алкохола
Гореспоменатото изследване споменава, че както алкохолът, така и цигарите повишават риска от предсърдно мъждене, дори при хора, които не са имали сърдечни проблеми. От друга страна, алкохолните напитки могат да взаимодействат с антикоагуланти.
Пациентите с предсърдно мъждене трябва да ходят редовно на планови медицински прегледи.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X