Напишете дума/думи за търсене

Д-р Неделя Щонова: Истинските изчезват и се появяват едни претенциозни клишета

Тя е лекар, специалист невролог. Занимава се с аналитична и когнитивна психотерапия. Специализирала е във Weill Cornell Medical College, Ню Йорк, и Hopital Europeen Georges-Pompidou, Париж. Автор и водещ на „Духът на здравето“ по bTV. От 21 години налага стандарти в съвременната здравна журналистика, базирани на научни факти, и вдъхновява хората да осъзнаят потенциала и психичната сила на дисциплинирания ум.
Д-р Щонова е носител на множество журналистически награди както по света, така и у нас. Автор е на бестселъра „Хвърчило към рая“, класирана на пето място в ТОП 101 на „Хеликон“ за най-продавани книги на 2021.
Д-р Щонова е търсен и високорезултатен мотивационен лектор, редовен участник в редица корпоративни и вътрешно¬фирмени обучения, интервюирала е някои от най-добрите мотивационни лектори в света.
Омъжена, с едно дете, момиче – Лилия Сапфира.

Разкажете за мъжа, повлиял най-силно в живота ви.
– Срещнах го на 20 години. Беше любов от пръв поглед. И вече повече от две декади съм все с този мъж. Моят съпруг. Валентин Маринов. Архитект, математик, спортист, практикувал е състезателно 13 вида спорт, художник, певец, невероятен танцьор, тенисист, не познавам човек, който да кара ски по-красиво от него, има над 1000 полета с делтапланер, той е професионален водолаз, толкова много книги е прочел, толкова енциклопедични познания има... добър, хуманен, щедър и всеотдаен. Той ме е научил на много неща и най-вече на това да умея да гледам на света от птичи поглед. И да бъда любов всеки ден.

Другият важен мъж в моя живот е баща ми. Имам прекрасен баща, красавец, Ален Делон, принципен, строг, взискателен и любящ. Много го обичам... От него научих, че светът може да е вълшебен и от него научих, че „великият е винаги в работни дрехи.“

Кои са мъжете, които задават TREND-овете у нас днес? По-често ги откривате сред политици, бизнесмени, хора на изкуството, общественици или някъде другаде?
– За мен днес има дефицит на истински мъже. Истинските са на изчезване. Има едни такива претенциозни клишета, които все се цупят, все демонстрират едни сложни характери и „ужасно много” не вярват в брака, в децата, в отговорността и семейните ценности. Вярват в категорично заявения индивидуализъм. И егоизъм. Сякаш днешните мъже стават все по-неспособни да изпитват и показват истинска любов, стават перверзни и похотливи. Това, естествено, отразява морала на времето, в което живеем, но често виждам хубави, качествени, разплакани и самотни жени. Така че масовостта на TREND-овете, които тези мъже създават... ме плаши... Както в личен, така и в обществен план.

Разбира се, има и изключения, но малцина владеят културата, която по правило създава велики хора. И общества.

Кои са качествата, които биха ви дистанцирали от един мъж?
– Самодоволство, простащина, простотия, дребнавост, пресметливост, истерия, избухливост, далавераджийство, липса на такт, комплексарщина, мания за величие, мания за контрол, загриженост единствено за себе си и отгоре на това всичкото – психична лабилност и мързел.

Кой е силният пол днес и защо?
– В глобален план от 1950 г. насам продължителността на живота е нараснала с 30 години – от 45 до 75 години, а за последните две столетия, се е увеличила над два пъти. На този фон навсякъде по света дамите живеят средно с по 4-11 години повече от мъжете. Защо? Първото възможно обяснение е свързано с хормонални различия.

По-големите количества естроген при жените осигуряват по-добра защита срещу сърдечносъдови заболявания, известно е, че естрогенът увеличава нивото на добрия холестерол, а това донякъде пази съдовия ендотел, докато тестостеронът при мъжете е свързан с повишен риск от развитие на някои видове рак, цироза, инфаркт и други болести. Освен това този най-важен мъжки полов хормон – тестостерона – е отговорен и за потенциално по-безразсъдно поведение, за криминални дейности, мъжете са и по-податливи към самоубийства, по-рядко споделят, сдържат чувства, това генерира и по-голям психологически товар. В резултат цялата тази амалгама се явява косвен фактор за преждевременна смърт.

Но изследванията показват, че и мъжете, и жените, които предпочитат по-рискови занимания, живеят по-кратко.

Рибари на търговски кораби, дървосекачи, пилоти, алпинисти, скиори, пещерняци, мотоциклетисти, любители на наркотици, на екстремни спортове и екстремен спортен туризъм, любителите на безразборни сексуални контакти и изобщо всички пристрастени към дивото – което взривява у теб адреналина и те тласка да „танцуваш по екстремните сцени“ – са изложени на риск от фатални случайни наранявания, преждевременна смърт и стрес. А хроничният стрес намалява и изчерпва жизнения цикъл в нашите батерии.

Второто възможно обяснение се разгръща на генетично ниво. Жените имат две копия на Х хромозомата във всяка клетка, а мъжете имат една Х и една Y.

Според доста проучвания нежният пол е генетично програмиран да се съпротивлява по-добре срещу инфекции и рак, като може би по-силната имунна система при нас, жените, се дължи именно на факта, че ние имаме допълнително копие на женската Х-хромозома. И по този начин с двойна X хромозома природата ни е дала повече генетичен материал, който действа като резерв. Тоест, ако нещо дръпне спусъка на мутация в една от двете хромозоми, другата съвсем „алтруистично” поема удара и влиза в ролята на „здраво резервно копие“.

И все пак от чисто еволюционна гледна точка жените живеят по-дълго от мъжете, защото ние в по-голяма степен гарантираме оцеляването на вида. Може би и затова сме родени с по-дълги теломери – това с краищата на хромозомите, техните защитни капачета, които ги пазят от преждевременно състаряване.

Може ли един мъж да бъде привлекателен за вас, ако не е успял?
– Човек без амбиции, без смели цели и без силна, смислена посветеност за мен не е атрактивен. Един мъж става успешен, когато е умен, благороден и изграден като личност.
Тогава той създава, а не консумира и като резултат излъчва една особена чест. И сила. Да си умен, благороден, успешен и сдържан, да си изграден като личност и най-вече като стоик, е привлекателно и секси. А аз зная, че само изпитанието на огъня произвежда качествена стомана. Така че не харесвам безделни мъже, които по цял ден си гледат маникюра и прекарват живота си в мрънкане, обвинения, мързел и лековати занимания.

Били ли сте жената зад успелия мъж, или в едно партньорство двамата трябва да вървят рамо до рамо?
– Аз се влюбих в моя съпруг на 20 години. Тогава той беше главен архитект и зам-кмет на община Пловдив. Той е и създателят, проектирал спортното съоръжение Гребен канал – Пловдив.
Да, във властта има някаква доза сексапил, казват, че властта е афродизиак. И може би подсъзнателно ние, жените, харесваме да подчиняваме могъщи мъже. Но всъщност могъществото не е производно нито на власт¬та, нито на парите. Какъв смисъл от тях, ако вътре в душата ти си мижитурка, ако си подлец и предател, ако си дребнаво, истерично човече, което ламти да командва и да доминира другите само за да „избива“ собствената си невротичност или болезнена незначителност като човек и професионалист?!

Аз се влюбих във Валентин, защото той има харизма, невероятна харизма, защото има енциклопедичен интелект, секси ум, тренирано тяло, защото е изградил себе си като уникална ренесансова личност, защото ме танцуваше, както никой друг, защото за 7 минути върху една салфетка ми нарисува толкова правдив портрет, който и досега пазя в кутийката с бижута, и защото изпя моята любима родопска песен. Винаги ще деля мъжете в този свят на две - Валентин Маринов и всички останали.

После през годините, когато аз тръгнах да се развивам и да сбъдвам мечтите си, Вальо винаги, винаги ме е подкрепял.
Мисля, че това да имаш достоен, подкрепящ съпруг, е уникална благословия и всеки ден аз благодаря на Бог за този безподобен мъж, който съдбата изпрати в моя живот. Да, светът е за двама и е красиво, когато тези двамата се развиват рамо до рамо. С приблизително еднаква скорост. И да, в голямата любов е така, но тя, голямата любов, винаги пада от небето. Тя не може да се нагласи. Не може да се поръча. Един ден... тя просто идва, трясва те, помита всичко и започва да твори чудеса.

Интервюто на д-р Неделя Щонова е част от проекта на „24 часа“ и списание „TREND“, който нарекохме „Мъжете, които задават TREND“. То е естествено продължение на суперуспешното списание „Жените, които променят“ (продукция на "24 часа" и MILA.bg) , което беше издадено през пролетта на 2021 г. и разказаше историите на успеха на едни от най-влиятелните жени в България. „Мъжете, които задават TREND“ ни води в мъжкия свят и ни среща с лидери и изтъкнати визионери във всички области – от икономиката, бизнеса, спорта, културата и стила на живот, като в същото време дава думата на изтъкнати в сферата си дами, които споделят кои за тях са мъжете, които задават TREND.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X