Напишете дума/думи за търсене

Никола Рахнев, основател на „Гората.бг“: Да правя добро, е най-краткият път към щастието

Никола Рахнев е човек с мисия – да засади 3 милиона дървета до 2025 година. До този момент с помощта на доброволци е изпълнил половината от поставената цел, като в своята благородна инициатива успява да привлече близо 200 000 българи, от които 100 хиляди са деца. В активните месеци от годината се налага да работи по 12-14 часа в полза на идеята си, но е неуморен, защото знае, че оставя на децата си най-ценното наследство – една по-зелена и по-красива планета и лудостта да бъдат добри хора.

Как се роди идеята за „Гората.бг“ и какво точно представлява вашата инициатива?
– Спонтанно, дори случайно. В края на далечната 2011 г. съвпаднаха няколко събития, които ме провокираха да се замисля колко много добро може да бъде направено, когато хората се обединят с ясна цел, че има нужда от това. Тогава осъзнах потенциала на социалните мрежи и формулирах още куп несъвсем ясни дотогава желания.
Трябваше време, за да може от тези идеи да се оркестрира чудото от добро, тази споделена мечта на стотици хиляди хора за един по-добър, по-зелен, по-чист, по-красив свят, което сега е „Гората.бг“. А „Гората.бг“ е най-голямата доброволческа инициатива в България, която засажда милиони дървета и прави още много добри дела.

Защо избрахте точно тази житейска мисия? Защо не друга?
– Тя ме избра. Дори не мога да си представя друга след 10 години, стотици събития, толкова дни и нощи, дървета, разсадници, опаковане, изпращане, засаждане, грижа, хиляди доброволци, деца, още дървета. „Гората.бг“ придаде допълнителен смисъл на живота ми и на всеки негов ден.
И все пак ще добавя, че отдавна вярвам, че всяко добро, което може – следва да бъде направено. Затова „Гората.бг“ не е кауза само за засаждане на дървета. Помагали сме на десетки хиляди деца, възрастни хора – с храна, с оборудване, обзавеждане, защита. Буквално сме спасявали животи, помагайки в сложни човешки драми. Дарили сме на десетки болници консумативи. Обезпечавали сме със защитни средства стотици хора, гасящи пожари. Чистили сме камиони отпадъци. Закарахме 100 000 литра бутилирана вода в Перник, когато бе кризата, дарихме четвърт милион маски и 30 тона дезинфектанти и течен сапун, когато дойде Covid, нахранихме мечките с 20 000 килограма храна, и още толкова много неща.

Какво от вашето детство и възпитанието на родителите ви определи днешните ви цели и стремежи?
– Детството ми бе изпълнено със свобода и простор, които днешните деца нямат. По мое време все още нямаше масово компютри, още по-малко телефони. Седяхме много навън, обикаляхме горите до Габрово. Лятото бях на село, знаех (и още знам) как се отглежда храната. Моите родители бяха добри хора, които ми дадоха основните ценности – да бъда честен, трудолюбив, да действам, да не се отказвам. Баща ми бе много добър човек, а майка ми много упорита, взел съм по нещо и от двамата.

Колко хора сте успели да увлечете след себе си и как се „засажда“ у човек добро?
– През реални събития и кампании по засаждане са преминали близо 200 хил. българи, от които 100 000 деца. Децата са много важни, защото те са нашето бъдеще. Месечно нашите идеи и действия достигат до милиони души през социалните мрежи, към момента 180 000 са нашите приятели в групата ни във Фейсбук, още 135 000 - в страницата ни.
Доброто се засажда в човека с личен пример, с вдъхновение и с действие, с възможност за участието на самия човек. Ние, хората, обичаме това, за което се грижим, ценим усилията, които полагаме. Всеки човек, участвал в наше събитие или дейност, става по-добър, защото ние не засаждаме само дървета, а засаждаме ново разбиране и осъзнатост в сърцата и умовете на хората. Доброто може да бъде разбрано само от този, който го прави.

Може ли да ни разкажете за постиженията си в цифри? Колко дървета за колко време, колко всъщност е това?
– 1 милион 520 хиляди дървета сме засадили за 8 години и половина, като всеки следващ сезон ставаме все по-силни, ефективни и мащабни. Това е много, изключително много, това са хиляди дни и нощи работа, това са стотици хиляди докоснати и променени сърца, това е огромна площ с гори. Над 500 хил. от дърветата са плодни, което е прекрасно за хора и животни, а над 500 000 и медоносни, с което сме направили много за пчелите и пчеларите.

От друга страна, 1.5 милиона са толкова малко на фона на необходимостта, сечите и унищожаването на горите в световен мащаб. В това своеобразно „състезание“ е важно да се засажда колкото се може повече. Добрата новина е, че гарантирано ние ще победим. Имаме силни съюзници и големи плюсове – природата, която сее заедно с нас, правилата и политиките на ниво ЕС и част от големите държави, засилващата се осъзнатост и грижа на обществото, инстинктите на човечеството за оцеляване. Земята може без хора, хората не можем без Земя.

Трябва ли да си малко „луд“, за да мечтаеш, че и да сбъдваш в такъв мащаб?
– Със сигурност трябва силна вяра в това, което правиш, за да не се откажеш, когато е трудно, а то често е. Нужна е и доза решителност, самоувереност и много труд, упоритост и постоянство. И съм такъв, често ставам в 4:00, за да отида да вадя дръвчета от разсадник или да пропътувам 500 км, за да садим. Понякога опаковам по цяла нощ, за да получат хората дръвчета. Случвало ми се е да не спя 48 часа, за да направя всичко, което е нужно да бъде направено.

Всъщност хората често ми го казват: „ти си луд“, например да харчиш парите си, да даваш цялото си време, да се преуморяваш толкова… Но може и да не съм луд. Просто вярвам в това, което правя, виждам смисъл в него, виждам резултати и получавам щастие в замяна на онова, което давам. А и както казваше Вазов: „Лудите, лудите, те да са живи!...“.

По колко време отделяте на „Гората.бг“, при положение че имате семейство и друг бизнес?
– В активната част на годината – октомври-април, поне по 10 часа дневно, но най-често около 12-14 часа всеки ден, в това число задължително събота и неделя. Основната ми работа чака и се свежда до най-неотложното, защото дърветата не могат да чакат, мечтите също. През последните 5 дни имахме 6 събития с „Гората.бг“ (средно по 8 часа с път и подготовка), няма кога да работя. Благодарен съм, че имам собствен бизнес и възможност да си го позволя – имам добър екип и процеси, които позволяват моето отсъствие. Бизнесът дава възможност и да издържам и обезпечавам в голяма степен „Гората.бг“.

Със семейството и децата балансът е по-труден, защото те искат внимание. Успявам по половин-един час дневно да бъда с тях. Понякога ги гушкам нощем, когато са заспали, водя ги с мен по събития, когато е възможно, но вероятно отсъствам повече от нормалното и сигурно съм им длъжник. Надявам се поне да им давам добър пример, защото децата ни ще следват нашия пример, а не нашите съвети.

Защо правите всичко това? В какъв свят искате да се събудите един ден?
– Защото вярвам, че има смисъл. Защото вярвам, че ние правим света, в който живеем. Защото за мен това да правя добро, е най-краткият път към щастието. Искам един ден всички да се събудим в един по-добър свят, по-зелен, по-чист, пълен с добри, усмихнати и помагащи си хора. Хора, които са здрави, щастливи и вдъхновени, които живеят в хармония с природата и със себе си. Свят, пълен с усмивки и красота.

Много хора биха инвестирали времето, което вие отделяте, за да направите България зелена, в себе си и в своето лично забогатяване. Кое ви кара да се чувствате, че живеете правилно и че успявате?
– Живея според моите разбирания и личен морал. Това, в което вярвам, е това, което съм, затова и ми е леко. Затова чувствам, че живея правилно. Разбира се, всеки човек има пълно право да живее живота си както пожелае, а и да си богат, също е хубаво. Често вселената работи така – колкото повече даваш, толкова повече получаваш, поне при мен е така. Нека повече хора бъдат по-богати, а още по-важно – нека бъдат по-добри.

Разкажете за хората, които идват на вашите акции.
– Млади, деца, бебета, 90+годишни, обикновени, необикновени, с всички възможни професии и материални статуси. Буквално всякакви хора, но едно ги свързва – желанието да правят добро, да са част от нещо голямо, да оставят нещо след себе си.
Имаме много интересни истории – Веско и Мики се запознаха в разсадника ни, а сега детето им е на година и половина. Имаме и други двойки, а също мноооого приятелства. Хора намериха работа, няколко – дори смисъл на живота си. Разбира се, стотици хиляди засадиха дървета, смяха се, бяха щастливи. Бяха Хора, защото ние сме Хора, когато правим добро и когато помагаме!

Какво може да направи всеки от нас, за да стане част от вашата зелена и дишаща мисия?
– Последвайте ни във фейсбук на „Гората.бг“. Имаме десетки събития годишно. Харесайте си, елате и засаждайте бъдеще с нас. Винаги всичко е осигурено – инструменти, дръвчета, експерти, винаги всичко е безплатно и всички са добре дошли. Следете нашите кампании, в които подаряваме стотици хиляди дървета чрез директни раздавания в десетки градове – буквално вадим 15 000 дръвчета на площада в някой град и раздаваме на всеки желаещ. Имаме и кампании, в които изпращаме хиляди пратки с по няколко дръвчета с куриер… Когато и да се включите в „Гората.бг“ във Фейсбук, все ще има какво да направите с нас.

А какъв е в ежедневието Никола?
– Никола винаги има много енергия. Той все прави нещо смислено, често е пренатоварен, но винаги успява с всичко. Винаги е готов да помогне на всекиго и за всичко, да поговори, да изслуша, да намери решение за всяко предизвикателство. Той е устремен, мечтаещ, вдъхновен, постоянстващ и никога не се отказва. Добър приятел, добър човек. Усмихнат.

Какво правите, когато сте отчаян?
– Рядко имам време да съм отчаян. Понякога се случва от преумора, от безсилие, от разминаване между желание за повече и възможност. Отдавна вярвам, че всичко зависи от мен. Не си позволявам да се чувствам като жертва и дори големите отчаяния ми минават за часове. „Лечението“ за тях е да действаме, да продължаваме напред, да поглеждаме от друг ъгъл, да намираме възможност във всяко предизвикателство, да се питаме „какво ли добро ще излезе от този проблем?“. И накрая всичко се подрежда. Ако не се е подредило, значи все още не е краят.

Наследството, което ще оставите един ден на децата си?
– Надявам се поне 3 милиона дървета, каквато е целта на „Гората.бг“ до 2025 г. Ще им оставя личния си пример за силата на мечтите и смелостта да действаме. Едно добро възпитание, малко вдъхновение. Шепа генетични рискове. Колкото съм могъл знания и умения. Моето желание е да бъдат добри хора и се надявам, че съм им го предал с ценностите, на които съм ги учил. Както и някой ненужен съвет. Малко пари, някой имот. Умението да засаждат дървета и да обичат. И вероятно „Гората.бг“ – преди време детето ми, което е на 6, каза: „Тате, един ден, като умреш, аз ще водя събитията“. Това ме разсмя, притесни и вдъхнови едновременно, ще видим дали ще стане така.

Интервюто на Никола Рахнев е част от проекта на „24 часа“ и списание „TREND“, който нарекохме „Мъжете, които задават TREND“. То е естествено продължение на суперуспешното списание „Жените, които променят“ (продукция на "24 часа" и MILA.bg) , което беше издадено през пролетта на 2021 г. и разказаше историите на успеха на едни от най-влиятелните жени в България. „Мъжете, които задават TREND“ ни води в мъжкия свят и ни среща с лидери и изтъкнати визионери във всички области – от икономиката, бизнеса, спорта, културата и стила на живот, като в същото време дава думата на изтъкнати в сферата си дами, които споделят кои за тях са мъжете, които задават TREND.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X