Напишете дума/думи за търсене

Какво е зъбна фистула и как може да се лекува?

Зъбната фистула е необичаен дренажен път, който тялото създава, за да освободи съдържанието на вътрешна инфекция навън. Обикновено това е малък канал, който минава през костта и си проправя път над повърхността на венците или небцето.

Зъбният абсцес е събиране на гной в близост до зъб. Този процес се развива в резултат на бактериална инфекция в зъбните или пародонталните тъкани. Най-честото му местоположение е в областта на корените или отстрани на зъбите.

Симптоми на зъбна фистула
Когато в устата се появи зъбна фистула, тя може да бъде придружена от болка. Това е остър и проникващ дискомфорт в засегнатата област.

Изтичането на гной може да се превърне в облекчение за
пациента. Дренажът освобождава вътрешния натиск и това може да намали болката, свързана с абсцеса. И дори има случаи, когато човекът може да не усети нищо и процесът остава незабелязан.

Друга проява на зъбна фистула е възпаление и зачервяване на тъканта, където се намира. Обикновено се появява на венците, отстрани на засегнатия зъб или на небцето. Въпреки че в по-тежки случаи може да се наблюдава на кожата на лицето.

В някои случаи зоната може да се увеличи по обем и да образува бучка, която след това да се спука и да започне да изтича. Или на венеца може да се види малко белезникаво или жълтеникаво образувание, подобно на пъпка. От него ще излезе гной.

Освен това е обичайно пациентът да има горчив вкус в устата. Друг симптом, който може да придружава зъбните фистули, е чувствителност или болка в засегнатия зъб и в други области на лицето, шията или ухото.

Лимфните възли на шията и челюстта също могат да се увеличат (аденомегалия), лицето може да се подуе и да се появи треска. А в най-тежките случаи пациентът може да има затруднения при говора, преглъщането и дишането.


Причини
• Дълбоко пренасяне: Това е най-честата причина. Бактериите, които причиняват кариес и разрушават зъба, достигат до пулпата. Това причинява смърт и инфекция на нерва.
Пародонтоза: Нелекуван навреме пародонтит може да причини зъбен абсцес върху поддържащите тъкани на зъба.
• Лошо извършени коренови канали или дефектни пломби: Ако кухината не е била правилно лекувана или кореновият канал е неуспешен, бактериите могат да причинят зъбна фистула.
• Мъдреци: Третите кътници или мъдреците са последните зъби, които изникват и те правят това в зряла възраст. Много пъти излизането им е свързано с усложнения, като трудности при почистването им, лошо положение, липса на място и задържане на зъба. При тези проблеми инфекциите са чести и следователно появата на фистули също е често срещана.
• Травма: Ударите по зъбите могат да причинят пукнатини или фрактури, през които могат да влязат бактерии. Травмите също могат да причинят разкъсване на съдовия нервен сноп на зъба, лишавайки го от иригация. При това пулпата умира и лесно се заразява.

Лечение на зъбна фистула
• Ендодонтия или повторно лечение на коренови канали: Това е най-консервативното лечение и първият избор, ако случаят го позволява.
• Пародонтално лечение: Ако причината за зъбната фистула е пародонтит, ще е необходим коренов кюретаж за отстраняване и лечение на проблема.
• Екзодонтия: Когато увреждането на зъбите е много обширно или абсцесът се е разпространил във важни зони, тогава екстракцията на зъб може да бъде решението. При отстраняване на проблемния зъб се извършва и кюретаж и дълбоко почистване на зоната, за да се отстрани целият заразен материал.

Домашни средства
• Нанесете студен компрес върху бузата близо до абсцеса, особено ако има болка. Това също е полезно, след като бъде получено съответното лечение, за да се намали възпалението и да се насърчи възстановяването.
• Консултирайте се със зъболекаря, за да вземете правилното болкоуспокояващо.
• Изплакнете устата си с топла вода и сол.
• Избягвайте тютюн, алкохол и горещи, кисели или пикантни храни, за да предотвратите дразнене на зоната.
• Изплакнете с антисептична вода за уста, ако е препоръчан от зъболекаря.
• Вземете лекарствата, предписани от зъболекаря, като спазвате графиците и изпълнявате целия план за лечение.

Дори ако зъбната фистула е причинена от бактериална инфекция, никога не трябва да приемате антибиотици без рецепта. Трябва да знаете, че в зависимост от ситуацията зъболекарят ще избере лекарството, което най-добре отговаря на вашите нужди.

Самолечението е опасно и може да усложни ситуацията.

Предотвратете проблема
Наличието на зъбна фистула в устата е индикация за инфекция някъде по-дълбоко. И въпреки че тялото ще работи за борба с по-сериозни усложнения, те все още са възможни.
Когато се сблъскате с този проблем, е важно да получите стоматологично лечение възможно най-скоро.

Най-добрият начин за предотвратяване на абсцеси и зъбни фистули е да се грижите отговорно за вашето орално здраве. Хигиената на устната кухина чрез миене на зъбите, венците и езика след всяко хранене в продължение на поне 2 минути е един от навиците, които трябва да поддържате. Също така е от изключително значение ежедневното почистване с конец за зъби и допълването на почистването с пасти за зъби с флуор и вода за уста.

Грижата за вашата диета и избягването на много сладки храни, свръхпреработени храни и газирани напитки ще ви помогне да контролирате вредните бактерии. Яденето на здравословни и разнообразни храни ще донесе здраве на тъканите на устата и останалата част от тялото ви.

Освен това посещението при зъболекар на всеки 6 месеца завършва вашата грижа за устната кухина.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X