Напишете дума/думи за търсене

Какво причинява учестено дишане при котките?

Учестеното дишане при котки може да бъде причина за безпокойство и никога не трябва да се приема леко. Независимо дали проблемите с дишането на вашата котка са се появили внезапно или са се натрупвали с дни, трябва да сте информирани, за да знаете какво да правите.

Как да разпознаем учестеното дишане при котки?
Нормалната честота на дишане на котка е между 15 и 30 вдишвания в минута. Също така е важно внимателно да наблюдавате околната среда и езика на тялото на котката, тъй като в естествени условия дихателните движения трябва да са плавни, равномерни и без физиологични ограничения, които са очевидни.

Трябва да проверите дихателната честота няколко пъти, за да получите средна честота (съберете всички измервания и разделете на общия брой). Вдишванията могат да варират и общата средна стойност ще бъде по-точна. Имайте предвид, че ако вашата котка е стресирана, скоростта им може да е по-висока от нормалната в определен момент, така че изчакайте няколко минути или часове между измерванията.

Кога трябва да се притеснявате?
• Бързо дишане в покой или сън (повече от 30 цикъла в минута)
• Повишено дихателно усилие по време на вентилационния цикъл, известно клинично като диспнея – може да се появи заедно с тахипнея
• Безпокойство, възбуда и трудности при намиране на удобна поза за сън
• Промени в позицията по време на почивка
• Кашлица, плюене, хрипове и изхвърляне на чужди вещества през устата
• Обща слабост
• Нежелание да се играе
• Колапс и спорадична загуба на съзнание
• Отслабване
• Раздуване на корема
• Липса на взаимодействие със собственика

Всички тези симптоми са показателни за сърдечен или респираторен проблем при кучета, котки и други бозайници. Въпреки това някои клинични признаци са уникални за котките. Те включват куцане със задните крака, парализа в задната трета на тялото, затруднено движение на предните крайници и генерализирана болка.

Чести причини за учестено дишане при котки
Някои от най-честите включват инфекции, тумори, увеличено сърце, течност в белите дробове, кървене в белите дробове, астма, алергии, травматични наранявания, парализиращи токсини и нисък брой червени кръвни клетки.

Инфекцията като причина за учестено дишане при котки
Основната причина за затруднено дишане са респираторни инфекции, причинени от един или повече вирусни или бактериални агенти. Това се случва най-вече при котки, които редовно се извеждат на открито и при котки, които не са ваксинирани като малки.

1. Най-честите вируси, които причиняват инфекции на горните дихателни пътища при котки, са котешки херпесвирус тип 1, известен също като котешки вирусен ринотрахеит или VFR, и котешки калицивирус (FCV). Някои ваксини предпазват от тези и други патогени.
2. Най-честите бактерии, които причиняват инфекции на горните дихателни пътища при котки, са Bordetella bronchiseptica (Bronchiseptica) и Chlamydophila felis (C. felis ). Въпреки че тези състояния не могат да бъдат предотвратени с ваксини, антибиотиците ще помогнат за намаляване на симптомите за няколко дни.

Сърдечно заболяване като причина за учестено дишане при котки
Въпреки че най-честата причина за заболяване на горните дихателни пътища при котките е вирусно заболяване, трябва да се имат предвид и други причини, като сърдечно заболяване. Ако дихателната честота се увеличи, когато котката почива или спи – повече от 30 вдишвания в минута – трябва да се подозира сърдечен проблем.

Важно е да наблюдавате дали учестеното дишане е придружено от някой от следните клинични признаци: кашлица или повръщане, безпокойство, възбуда и затруднено намиране на удобна поза за сън, слабост или намален апетит. Това са някои от сърдечните заболявания, които могат да засегнат котките:

• Хипертрофична кардиомиопатия: Това заболяване се характеризира с постепенно удебеляване и отслабване на сърдечния мускул. Тъй като той се удебелява, има по-малко място за кръвта да запълни сърцето и то е по-малко способно да изпомпва кръв ефективно.
• Разширена кардиомиопатия. В този случай сърдечният мускул е слаб и тънък. Преди много време тази патология се приписваше на липсата на таурин в диетата на котките, но в наши дни продължават да се диагностицират случаи, когато това хранително вещество присъства във всички котешки храни.

Други фактори, които трябва да се вземат предвид
Котките с характеристики като къси или контурни носни кухини или много малки ноздри са предразположени към неразрешено възпаление на дихателните пътища. Няма избирателност на това състояние по отношение на възрастта. Трябва да се имат предвид фактори на психичното здраве като тревожност, въпреки че те не са основният фактор за тахипнея.

И накрая, ако сте загрижени за учестеното дишане при котки и не е открита видима причина, трябва да сте наясно, че то може да бъде причинено и от гъбички. Гъбичното заболяване обаче е по-валидно за определени географски региони. Поради тази причина включването на историята на пътуването на котката е важно в медицинската история.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X