Напишете дума/думи за търсене

3 признака на несигурност в любовта

Да се влюбим в някого, означава да скочим в дълбокото без предпазни средства и да споделим най-съкровените си неща. Ето защо някои хора изпитват несигурност в любовта. Защото да обичаш, означава да се довериш, да се оставиш да оголен, да се отвориш към друг човек.

Връзката трябва да бъде безопасна зона, където може да изразите себе си и да бъдете себе си. Ако това не е така, може да се окажете изпълнени с несигурност и съмнения. В тази статия говорим за признаците на несигурност в любовта, които хората във връзка могат да изпитат.

Ако срещнете някого и го харесате много, но след това се чувствате несигурни или се страхувате, че може да ви нарани и да се откажете, преди дори да установите връзка, тогава може също да сте несигурни в любовта. С други думи, „бягството“ от някого, когото току-що сте срещнали, е ясен знак за несигурност. Има обаче и други признаци на несигурност в любовта, които може да останат незабелязани.

Контрол и ревност
Знак, че сте несигурен в любовта, е да се опитвате да контролирате всичко, или самата връзка (нещата, които двойката прави заедно), или вашия партньор (какво прави или не прави). Някои хора изпитват импулсивна нужда да поемат контрол, за да не се чувстват застрашени.

Когато даден индивид иска да контролира партньора си, това обикновено е защото се чувства несигурен. Нуждата от контрол може също да означава, че има по-дълбоки психологически проблеми, като обсесивно-компулсивно разстройство.

Освен това несигурността в любовта се проявява и под формата на ревност. Тя е „основният“ признак на несигурност. Хората, които вярват на партньора си и имат самочувствие, също могат да изпитват ревност от време на време, но със сигурност по-рядко и не толкова силно.

Постоянно искане за признаци на обич
Да сте твърде наясно с нещата, които вашият любим прави, за да ви покаже привързаността си, е признак на несигурност. Всеки обича да се чувства специален и обичан, но натрапчивото броене на моментите, в които партньорът ви прави нещо приказно за вас, не е нормално. Има хора, които измерват и сравняват нещата, които техният партньор прави, за да им покаже любовта си и колко често им казва, че ги обича.

Тези, които се чувстват несигурни в любовта, може да кажат неща като: „Ти не ме обичаш така, както обичаш приятелите си” или „Когато сме насаме, не показваш привързаност, а го правиш, когато сме с други хора”. Това са признаци на страх, несигурност и ниско самочувствие.

Проучване, проведено от д-р Меган Маккарти от университета Ватерло твърди, че хората с ниско самочувствие са склонни да пазят своите „нужди“ за себе си, за да не притесняват партньора си. Това води до трудности при формирането на здрава връзка. В крайна сметка ще се появят обвинения, критики и чувство на
безпокойство.

Не изразявате мнението си и избягвате конфликти
Да спорите и да не сте съгласни с партньора си, всъщност е здравословно. Несъгласията и различията са необходими, за да разберете, че неговите нужди са различни от вашите.

Много хора се опитват да избегнат всякакъв намек за спор,
вярвайки, че това е симптом на слабост. В резултат на това те не изразяват мнението си и се опитват да насърчават само разговори, които са съгласни с това, което партньорът им казва.

Този навик, който може да е от полза за комуникацията в краткосрочен план, в крайна сметка вреди на двойката в дългосрочен план. Липсата на спонтанност, далеч от премахването на несигурността в любовта, всъщност ще я влоши.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X