Напишете дума/думи за търсене

Как да се справим проактивно с пасивно-агресивния си партньор

Пасивно-агресивното поведение в романтичните връзки може да бъде вбесяващо. То е скрито зад тонове камуфлаж. Това ви кара да поставяте под въпрос всичко, което правите, защото знаете, че така или иначе всичко ще се окаже по ваша вина.

Пасивно-агресивните хора обикновено нямат представа за ефектите от действията си. Нерядко вярват, че те са тези, които са били онеправдани или неразбрани. Те остро възразяват срещу усилията на човека до тях да сподели гледната си точка и смятат, че очакванията на другите към тях са напълно неразумни.

Признаци на пасивно-агресивно поведение
• Пасивно-агресивните хора често са негативни.
• Нерядко се оплакват, че са недооценени и неразбрани.
• Никога нищо не е по тяхна вина.
• Обвиняват ви за всичко, защото, разбира се, вината е ваша.
• Те спорят с готовност и имат истинска нужда да бъдат прави.
• Когато нещата не вървят както трябва, те често са мрачни и затворени.
• Критикуват ситуации, събития, идеи и хора. Компенсира страха им, че са неадекватни.
• Имат малко уважение към авторитета.
• Те са сигурни, че са уникални в своето възприятие, че сами живеят в свят на нещастие.
• Преминават за отрицателно време от откритата враждебност до привидното съжаление.

Пасивно-агресивното поведение на вашия партньор може да създаде у вас чувство на несигурност поради привидно умишлената неефективност. Такива хора нарочно закъсняват, забравят или наказват, всички тези поведения са разбираеми, докато не приключат с пасивно намерение да упражнят контрол над другия.

Пасивно-агресивните хора се страхуват от конкуренция, зависимост дори от интимност. Може да разпознаете синдрома „ела близо, но стой настрана“, както и да получавате смесени съобщения. Това им дава силата и контрола, които желаят, но те не могат да подходят директно към ситуации, чувства, взаимоотношения или комуникация, така че го правят индиректно.
Конфронтирането с пасивно-агресивното поведение на вашия партньор често е проблем, тъй като то се основава на дълбок, стар гняв и негодувание.

За съжаление, пасивно-агресивният човек често не осъзнава какво прави. Най-вероятно вашият партньор ще откаже да признае поведението си и неговото въздействие. Може дори да се разстрои дотолкова, че дори да си помислите, че вие сте проблемът или че сте имали наглостта да предположите, че може да е той.

Как да се справим с пасивно-агресивен партньор?

1. Не се опитвайте да печелите или да прилагате разум
Няма какво да спечелите, когато разумът и логиката са на пауза. Пасивно-агресивният партньор не играе по едни и същи правила с вас.

2. Не се присъединявайте към неговата вражда
Реагирането на неговата враждебност просто поддържа огъня.

3. Познавайте границите си
Изразявайте и поддържайте личните си граници, независимо каква съпротива изпитвате.

4. Проучете каква може да е вашата грешка и я признайте
Бъдете отговорни за вашия дял в проблема, но категорично отхвърляйте това, което не е, и го кажете.

5. Не се занимавайте с обвинения
Играта на вината и срама само изостря споровете и увеличава времето и пространството, необходими за потушаване на неприятностите.

6. Помнете, че пасивно-агресивното поведение към вас не е свързано с вас
Вие може да сте текущата цел, но причината за поведението наистина няма нищо общо с вас или вашите действия. Имайки това предвид може да ви помогне да намалите негативната си реакция към пасивната агресия.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X