Напишете дума/думи за търсене

Гаман – техниката, която помага в трудни времена

Гаман (Gaman) означава "постоянство" или "издръжливост" на японски. Това е идеята за понасяне на трудностите с достойнство и благодат.
В японската култура Гаман е като стоицизма на самурайските воини и устойчивостта на оцелелите от природни бедствия. Става дума за приемане на предизвикателствата на живота и посрещане с тях с търпение и решителност.

Ето пример за това как Гаман се използва на работното място.
Ваня седеше на бюрото си, заобиколена от тонове документи. Тя работеше дълги часове всяка седмица и стресът започна да я изтощава.

Докато гледаше купчината папки пред себе си, тя си пое дълбоко дъх и си каза „гаман“. Думата беше напомняне да остане съсредоточена и да упорства през трудните времена в службата. Това беше нещо, което нейната баба често й беше казвала като дете, и думите й бяха останали в паметта през годините.

Отмятайки задачите, Ваня си повтаряше фразата като мантра. Тя усети как чувството й за издръжливост и решителност се засилва. Възприемайки концепцията на Гаман, успя да остане фокусирана върху целите си и да преодолее дори най-сериозните предизвикателства.

Как да практикувате Гаман ежедневно
Практикувайки тази техника всеки ден, може да развиете по-силно чувство за устойчивост, търпение и смирение.
Може да се научите да оценявате предизвикателствата и препятствията, пред които сте изправени. След това може да ги използвате като възможности да израснете и да станете по-добри версии на себе си.
• Когато срещнете предизвикателства или пречки, напомнете си да останете фокусирани върху дългосрочните си цели. Вместо да се обезсърчавате, използвайте концепцията за забавление, за да останете мотивирани и да продължавате напред.
• Гаман също означава да имате търпение и издръжливост. В нашия забързан свят е лесно да се разочаровате, когато нещата не се случват веднага. Но като практикувате търпение и издръжливост, може да се научите да цените пътуването и процеса.
• Гаман също напомня да останете смирени пред лицето на трудностите. Вместо да се чувствате задължени или жертва, прегърнете предизвикателствата като възможности за израстване и учене.
• В японската култура Гаман често се използва за насърчаване и подкрепа на другите. Когато видите някой друг да преминава през труден период, насърчете го и му напомнете да издържи стоически.
Така че следващия път, когато се сблъскате с предизвикателство или неуспех, поемете дълбоко въздух и си кажете „гаман“.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X