Напишете дума/думи за търсене

Уаби-саби - японската концепция, с която по-леко се живее

Традициите и ритуалите на Япония се предават от поколения и съдържат мощни концепции, които могат да променят начина, по който човек подхожда към живота.

Една от тях е Уаби-саби. Това е напомняне, че нищо не е перфектно и това е добре. Може да намерим красота и в дефектните, стари и несъвършени неща.

В японската култура уаби-саби се появява в различни форми - керамика, чайни церемонии и градинарство. Приложено към взаимоотношенията, уаби-саби може да ни помогне да оценим красотата на несъвършенствата в нашите връзки с околните и да намерим приемане в приливите и отливите на живота.

Възприемането на мисленето на уаби-саби може да внесе усещане за спокойствие и ведрина в живота. Вместо да се стремите към съвършенство, вие се научавате да приемате и оценявате несъвършенствата в себе си и другите.

Как да живеем с Уаби-саби
• Научете се да оценявате несъвършенствата в партньора си, вместо да се опитвате да го променяте или поправяте.
• Намерете красотата в непостоянството и осъзнайте, че взаимоотношенията ще се променят и ще се развиват.
• Оставете напълно очакванията за съвършенство.

И още

Кицуги е японска форма на изкуство, която включва ремонт на счупена керамика със златен или сребърен лак. Това е идеята, че нещо, което е счупено, може да стане още по-красиво чрез ремонт.
Преди няколко години преживях тежка раздяла, която ме накара да се почувствам разбит и несигурен в себе си. Опитах се да пренебрегна болката си и да се преструвам, че всичко е наред, но истината беше, че се борех.

В крайна сметка осъзнах, че трябва да се изправя срещу болката си и да започна процеса на изцеление. Това включваше признаване на моите несъвършенства и виждане на пукнатините във връзката като възможности за растеж и учене, а не като източници на срам и вина.

С времето започнах да се лекувам и да вървя напред. Процесът беше бавен и болезнен на моменти, но беше и трансформиращ.
Счупените парчета от сърцето ми бяха поправени с любов и грижа. Златните шевове, които ги държаха заедно, станаха символ на моята сила и издръжливост.

Днес все още нося белезите от тази раздяла, но се научих да гледам на тях като на източник на красота, а не като на срам.
В японската култура кинцуги представлява красотата на несъвършенството и приемането на промяната. Става въпрос за прегръщане на белезите и недостатъците в живота и превръщането им в нещо красиво.

Как да приложите кинцуги в живота
• Може да се научите да прегръщате своите несъвършенства и минали грешки. Вместо да се опитвате да ги скриете или игнорирате, може да ги признаете и да ги използвате като възможности за растеж и учене.
• Може също да приложите принципите на кинцуги във взаимоотношенията си с другите. Когато имате конфликт или изпитвате болка в отношенията си, може да работите, за да поправите щетите и да укрепите връзката.
• В крайна сметка може да използвате идеята за кинцуги като напомняне да цените и оценявате красотата на света около вас, дори в трудни времена.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X