Напишете дума/думи за търсене

Когнитивният фюжън, или опасно ли е, когато мислите станат реалност

Когнитивният фюжън, известен още като когнитивно сливане, е склонността да вярваме, че нашите мисли и реалност са едно и също нещо.

Това е психично явление, при което границата между вас и мислите ви се размива. С други думи, вие вярвате на мислите си и те се превръщат във вашата реалност.

Вие се сливате със собствените си мисли и ставате неспособни да се отделите от тях. Следователно процесите на вашите мисли и вашето съзнание и интерпретация на реалността се смесват.
С когнитивното сливане не правите разлика между това, което мислите, и условията, които ви карат да мислите по този начин.

Въздействие върху поведението
Този мисловен модел ви кара да тълкувате собствените си мисли като буквални, което влияе на вашето поведение. Постепенно започвате да се държите в съответствие с тези мисли, сякаш те са единствената ви форма на реалност.

За да разберем по-добре тази концепция, ето един пример. Представете си, че някой е имал паническа атака на улицата, но въпреки това е успял да се успокои и да се върне у дома.

На следващия ден, когато трябва да излезе отново, започва да трепери, когато отвори входната врата. „Ще имам нова паническа атака. Ета, вече треперя“, ще си каже потърпевшият.

По този начин, без дори да осъзнава, той е приел своята мисъл като реалност, която не може да бъде променена, и в крайна сметка дори може да не излезе от дома си.

„Приемането на случилото се е първата стъпка към преодоляване на
последствията от всяко нещастие.“
-Уилям Джеймс-

Упражнение „Облаци в небето”
Това упражнение ви помага да мислите за неприятните си мисли и емоции, сякаш са облаци в небето. Въпреки че може да покрият небето за известно време, те в крайна сметка са раздухаи от вятъра. Вашите мисли ще направят същото.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X