Напишете дума/думи за търсене

Шинрин-йоку – духовната практика, която ни свързва с нещо по-голямо от нас

Шинрин-йоку (Shinrin-yoku) се превежда като „къпане в гората“. Това е практика, която ни насърчава да прекарваме време сред природата и да се потапяме в гледките, звуците и миризмите на гората.

Проучванията показват, че часовете сред природата може да повлияе положително както на физическото, така и на психическото здраве. Шинрин-йоку намалява стреса, понижава кръвното налягане, засилва имунната система и подобрява общото благосъстояние.

Освен това подобрява когнитивната функция, креативността и концентрацията.

Ширнир-йоку също е духовна практика, която свързва хората с естествения свят. В един забързан свят тя предоставя така необходимата възможност за забавяне и изключване.
Това е напомняне, че сме част от нещо много по-голямо от нас самите и че нашето благополучие зависи от здравето на околната среда, която ни заобикаля.

Как да внедрим повече Шинрин-йоку в живота си?
• Потърсете естествена среда с дървета, вода и други природни елементи. Това може да бъде местен парк, горска пътека или друга външна зона, която ви позволява да бъдете заобиколени от природата.
• Трябва да имате осъзнато и пълно присъствие в природата. Изключете телефона си или други устройства, които могат да ви разсейват от заобикалящата ви среда.
• Поемете гледките, звуците, миризмите и усещанията на естествената среда. Обърнете внимание на цветовете на листата, шума на вятъра в дърветата и миризмата на земята.
• Вървете бавно и съзнателно, като обръщате внимание на всяка стъпка. Отделете време да спрете и да наблюдавате всичко, което ви заобикаля, и да си позволите да изживеете напълно естествената среда.
• Отделете време за медитация или размисъл върху вашите преживявания сред природата. Може да се съсредоточите върху чувствата на благодарност или просто да оставите мислите си да текат свободно.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X