Напишете дума/думи за търсене

8 причини да бъдеш „улично умен“ винаги е по-добре, отколкото да си „книжно умен“

Има и други моменти, когато да си умен от книги е безполезно, освен да впечатлиш приятелите си с това колко светски и интелигентен индивид си. Въпреки това умът на улицата превъзхожда интелигентността на книгата всеки ден.
Защото да си улично умен ще ви измъкне от всяко задръстване.

Какво означава да си улично умен?

Да притежаваш практически знания, адаптивност и осъзнаване на
социалната интелигентност и динамика, както и рисковете в ежедневието. Интелигентността на улицата често се свързва със здравия разум и градската среда.
Интелигентните хора могат да се ориентират и да оцелеят в предизвикателни ситуации, като разчитат на своята интуиция, бързо мислене и способност да разчитат точно хората и ситуациите.

Този термин често се свързва с хора, които може да нямат висока степен на образование, но са развили ценни житейски умения чрез опит и взаимодействия. Да бъдеш улично умен, е от решаващо значение за разбирането и реагирането на всички типове ситуации, които може да не се преподават във формалните образователни среди, помагайки на хората да процъфтяват в сценарии от реалния свят.

С други думи, умният човек благодарение на книгите знае, че доматите са плод. Докато уличната интелигентност означава да знаете, че не трябва да ги слагате в плодова салата.

8 предимства да притежаваш улична интелигентност

1. Уменията за оцеляване не могат да бъдат преподавани в книга
Това, което помага в извънредни ситуации, е вродената вяра в себе си и желанието за победа, за успех и за оцеляване на всяка цена.

2. Много успели хора не са завършили висше образование
Според статия във "Форбс" повечето от мегабогаташите като Ричард Брансън, Стив Джобс и Бил Гейтс не са успели в бизнеса заради диплома. Техният успех идва от вътрешен стремеж и безмилостна амбиция.

3. Уличната интелигентност ни прави адаптивни
Умните хора, прочели повече книги, са страхотни и са подходящи, ако трябва да ви научат на конкретно умение. Но какво се случва, когато нещо се обърка в реалния свят, както често се случва? Не може да разчитате на формулата, която сте научили в часовете по математика.

4. Хората, които разчитат на уличния ум, поемат рискове
Рисковете са съществени в живота. Независимо дали става дума за зарязване на годеника, за когото знаете, че не е подходящ за вас, или за напускане на работа, за да започнете собствен бизнес, рискът е необходимост за растеж.

5. Уличната интелигентност учи да разпознаваме хората
Да можеш да четеш хора, е предимство в работна среда. Впечатлението на вашите работодатели, работата в мрежа и знанието как да разбирате нюансите на поведението на човеците могат да бъдат използвани във ваша полза на работното място.

6. Интелигентността на улицата може да ни предпази
Когато вървите по улицата, помага да сте наясно какво се случва около вас. Опасно ли изглежда този човек, който си говори сам? Дали онзи зад вас не върви твърде бързо?
Що се отнася до безопасността, интелигентността на улицата ще ви помогне да излезете от задръстване, а не интелигентността на книгата.

7. Решаването на проблеми идва по-лесно
Най-ценното знание, което може да придобиете, идва, когато сте в трудна ситуация. Часът по психология е страхотен, но ще научите повече от комуникацията ви с ядосан клиент.

8. Ставаме бързомислещи
Изправянето пред неочаквани предизвикателства може да е дезориентиращо за някои, но не и за хора, които са получили образованието си от реални срещи, различни социални групи и различни обстоятелства. Техният опит и интуиция им позволяват да се адаптират бързо, което ги прави изключително изобретателни.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X