Напишете дума/думи за търсене

Шикатаганай - приемане на нещата, които не може да контролираме

Концепцията за Шикатаганай (Shikataganai) е популярна поговорка в Япония, която се превежда като "не може да се помогне" или "нека бъде". Става въпрос за устойчивостта и е философия, която насърчава:
• приемане на нещата, които не може да контролираме
• значението на движението напред въпреки обстоятелствата

Това е напомняне, че някои неща са извън нашия контрол и че трябва да намерим начини да се адаптираме и да продължим напред.

Въпреки това е важно да се отбележи, че Шикатаганай не трябва да се използва като извинение за самодоволство или бездействие. Насърчава ни да намираме решения и да предприемаме действия, когато е възможно, като същевременно приемаме ограниченията на нашия контрол.

Това е силно напомняне да живеете в настоящия момент, да се отървете от миналото и да продължите напред с устойчивост и решителност.

В японската култура Шикатаганай може да се види във философията на дзен будизма и приемането на неизбежността на смъртта. Възприемането на начина на мислене на Shikataganai може да ви помогне да се освободите от безпокойството и да намерите приемане в настоящия момент.


Как да живеете според Шикатаганай в ежедневието си
• Признайте, че определени неща са извън вашия контрол. Вместо да се занимавате с тях, приемете ги и се фокусирайте върху това, което може да контролирате.
• Вместо да се тревожите за миналото или бъдещето, съсредоточете се върху настоящия момент. Може да ви помогне да се почувствате по-силни и да предприемете положителни действия.
• Потърсете светлия лъч в трудни ситуации и намерете нещо положително, върху което да се съсредоточите. Може да ви помогне да промените нагласата си от негативност към благодарност и признателност.
• Докато някои неща са извън нашия контрол, често има неща, които може да направим, за да подобрим положението си. Предприемайте действия, когато е възможно, и се фокусирайте върху намирането на решения на проблеми, които може да контролирате.
• Не забравяйте да бъдете добри към себе си и да практикувате състрадание към вас. Неуспехите и предизвикателствата са нормална част от живота и се отнасяйте към себе си със същата доброта и разбиране, които бихте предложили на приятел.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X