Напишете дума/думи за търсене

47-те най-важни исторически личности – втора част

Вече ви представихме първата част от нашата селекция, свързана с едни от най-великите хора, живели някога. Личности, оставили своята диря в различни области.

14. Карл Маркс (1818 – 1883)

Той напълно оформя политическата, философска и икономическа история след смъртта си. Течението, което носи неговото име - марксизъм, заедно със съвременния комунизъм и научния социализъм, произтичат от неговите идеи, изразени в „Комунистическия манифест“ (1848) и „Капиталът“ (1867). Маркс се фокусира върху идеята, че обществата напредват благодарение на диалектиката на класовата борба.

15. Исак Нютон (1643 – 1727)
Смятан от мнозина за най-великия учен на всички времена, Исак Нютон е бащата на закона за всемирното привличане и на класическата физика. Неговият принос към смятането, математиката, светлината и оптиката го превръща в еталон за времето си. Той също така е автор на някои трактати по алхимия и теология. Умира на 84 години от бъбречна колика.

16. Чингис хан (1162 – 1227)
Той е един от най-амбициозните военачалници в историята. Само за няколко години Чингис хан успява да разшири Монголската империя на хиляди километри, като по този начин създава, поне в териториално отношение, една от най-големите империи в историята.

17. Махатма Ганди (1869 – 1948)
Махатма Ганди успя да остави своя отпечатък като една от най-важните исторически фигури благодарение на мисленето си и създаването на ненасилствени протести. Едно от най-важните събития в живота му е Соленият поход, който довежда до независимостта на Индия от Британската империя. Фанатик го убива на 78-годишна възраст.

18. Луи Пастьор (1822 – 1895)
Пастьор е отговорен за процеса на пастьоризация и неговите изследвания са допринесли значително за създаването на ваксини, антибиотици и процеси на стерилизация.
Неговите изследвания бележат повратна точка в естествените науки, особено в химията и бактериологията. Умира през септември 1895 г. във Франция на 72-годишна възраст.

19. Галилео Галилей (1564 – 1642)
Известният астроном е един от основателите на ренесансовата научна революция. Той прави подобрения на телескопа, с които може да извършва различни експериментални работи. Противно на общоприетото схващане, той не е екзекутиран от инквизицията, а осъден на домашен арест.

20. Волфганг Амадеус Моцарт (1756 – 1791)
Безспорен гений в историята на музиката, Моцарт е фигура, която не се нуждае от представяне. Смятан е за най-великия изразител на класическия стил, с богата работа въпреки ранната му смърт (само на 35 години). По отношение на това събитие има повече от няколко спекулации. Творчеството му днес продължава да бъде обект на възхвала.

21. Аристотел (384 пр. Хр. – 322 пр. Хр.)
Произведенията на Аристотел са отправна точка за западната политическа, религиозна, философска, научна и естествена теория. Той основава Лицея, който ще бъде участник във формалното зараждане на перипатетичната школа. Повече от 2000 години след смъртта му мисълта му продължава да оказва влияние върху писатели, мислители, художници и философи.

22. Микеланджело (1475 – 1564)
Този ренесансов художник, скулптор и архитект е отговорен за произведения с универсален обхват като „Давид” и купола на Сикстинската капела. Перфекционизмът е основната му характеристика, която му помага да има репутация, каквато малко артисти са имали в живота. Той умира на 88 години, след повече от 70 години кариера, свързана с изкуството.

23. Нийл Армстронг (1930-2012)
Първият човек, стъпил на Луната, със сигурност заслужава място сред най-важните исторически личности. През юли 1969 г. милиони зрители по света чуват известната фраза „Една малка стъпка за човека, един огромен скок за човечеството“. Днес, в зората на изследването на Марс, тези думи отекват повече от всякога.

24. Зигмунд Фройд (1856 – 1939)
Бащата на психоанализата е една от най-важните интелектуални фигури на ХХ век. Подобно на други герои в този списък, животът и приносът му не са без противоречия. Днес някои от неговите идеи, като Едиповия комплекс, са известни на голяма част от човечеството.


25. Йосиф Сталин (1878 – 1953)
Наследникът на Ленин като висша фигура на Съветския съюз играе водеща роля в политическите и военни събития от първата половина на ХХ век. Сталин умира на 5 март 1953 г., очевидно от инсулт, причинен от високото кръвно налягане, макар че някои конспиратори твърдят, че той е отровен.

26. Мария Кюри (1867 – 1934)
Тя е най-известният учен в популярната култура благодарение на възраждането на нейните открития през последните десетилетия. Мария Кюри е първият човек, получил две Нобелови награди в различни области- една за физика (за нейния принос в областта на радиацията) и друга за химия (за нейните изследвания върху радия и полония). Кюри умира от апластична анемия на 66 години във Франция.

27. Мартин Лутър Кинг младши (1929 – 1968)
Като активист за гражданските права на афро-американците в Съединените щати той получава Нобелова награда за мир през 1964 г. Кинг комбинира тези дейности със службата си като пастор в баптистка църква.

Мартин Лутър Кинг младши е убит в Мемфис през 1968 г., което е едно от най-известните убийства в историята на страната. Неговото наследство се усеща и до днес.

28. Наполеон Бонапарт (1796 – 1821)
Смятан за един от най-великите военни стратези на Модерната епоха, Наполеон Бонапарт изиграва решаваща роля в политическо-административното пренареждане на Европа в началото на 19 век. Провъзгласен е за император на Франция и крал на Италия. Умира през май 1821 г.

29. Мартин Лутер (1483 – 1546)
Заедно с Калвин Лутер е най-представителната фигура на протестантската реформация и не може да липсва в списъка на най-важните исторически личности. Неговата революция е известна днес като Лутеранската схизма, която разделя Църквата на две половини завинаги.

30. Уилям Шекспир (1564 – 1616)
Смятан за най-значимия писател на английски език, Шекспир е автор на творби, които днес са емблематични за популярната култура: „Ромео и Жулиета”, „Хамлет”, „Макбет” и „Отело”... През живота си той постига голяма слава, макар и не толкова голяма, колкото тази, която получава след смъртта си. „Да бъдеш или да не бъдеш, това е въпросът“ звучи в ушите на всички негови почитатели.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X