Напишете дума/думи за търсене

12 жени, променили света

През вековете жените със зъби и нокти са се борили за своето място под слънцето. Някои от тях яростно са търсили и защитавали своите човешки права и свободи. Сега сме в период от женската история, в който най-силно се чува женският глас и спокойно заставаме зад своите идеали. Затова трябва да благодарим на жените, които са успели да изразят гласа си в момент, когато обществото се опитвало да запуши устите им. Жени, които са оставили своя отпечатък в историята и са допринесли за свободата, която имаме днес.

Хелън Келър (1880 - 1968) е първият сляп и глух човек, получил бакалавърска степен в изкуствата. На 19 месеца Хелън губи слуха и зрението си, но това не я спира да развива забележителния си стил на изразяване и писане. Надмогвайки липсата на две сетива, тя неуморно защитавала правата на глухите и слепи. Освен това Хелън се бори за правото на жените да гласуват, бори се и за правата на работниците.

Сафо (около 570 г. пр.н.е.) е била една от първите жени литературни творци, които са успели да публикуват своя творба. Запазени са отделни фрагменти и три цели стихотворения от нейните творби. Според древните автори, които са разполагали с произведенията й, темата на много от тях е хомосексуалната любов. Тя е причина за измислянето на думата лесбийка, тъй като родният й остров се нарича Лесбос. Платон я причислява към 10-те най-големи поети на онова време.

Клеопатра е египетска владетелка, живяла през I в. пр.н.е. Тя последната кралица на Египет, която успешно го защитава от атаките на Римската империя. Със смъртта на Клеопатра Октавиан присъединява Египет към империята си. Според литературния критик Харолд Блум тя е „първата световна знаменитост".

Боудика е лидер на ицените (икени). Тя успешно е водила повечето племена срещу Римската окупация. В една от най-жестоките битка предвожданите от нея войски избиват 70 000 британци и римляни.

Жана д'Арк (1412-1431), известна още като Орлеанската дева и светица на французите. Тя е вдъхновила и оглавявала френска революция. Едва на 17-годишна възраст малката Жана успешно води френските войски до триумф при Орлеан. Двадесет и пет години след като е осъдена от църквата и изгорена на кладата, папа Каликст III преразглежда делото, признава я за невинна и я провъзгласява за мъченица.

Хариет Стоу (1811-1896) е писателка и активистка за премахването на робството. Нейната книга "Чичо Томовата колиба" е бестселър и е помогнала в популяризирането на кампанията срещу робството. По-късно Ейбрахам Линкълн ще признае, че нейните творби са изиграли огромна роля в Американската гражданска война. Дори при срещата си с Хариет той се пошегувал: „А, значи Вие сте малката женичка, написала книгата, от която започна голямата война!“.
       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X