Напишете дума/думи за търсене

47-те най-важни исторически личности – първа част

Историята е пълна с хора, които са повратна точка в еволюцията на човечеството. Днес светът е това, което е, благодарение на техните мисли, идеи или действия със значение, което често убягва от нашето знание.

Разбира се, нашата селекция е непълна, тъй като лесно бихме могли да изберем стотици герои, писатели, философи и учени от всяка страна. Нашият списък се върти около известни личности заради последствията, които техните идеи или действия са генерирали.

1. Иисус от Назарет (4 пр.Хр. – 30-33 сл.Хр.)
Водещата фигура в християнството, Иисус от Назарет, е еврейски проповедник, живял през първи век сл. Хр. Неговият разкол днес обединява повече от 2,4 милиарда вярващи, почти 1,4 милиарда от които са католици. Неговото учение е център на вниманието на теолозите в продължение на две хилядолетия. Иисус е роден във Витлеем в Юдея и според традицията е потомък на цар Давид.

2. Мохамед (570 – 632)
В ислямската религия Мохамед е последният от пророците (който е предшестван от Иисус, Моисей и Авраам). Според преданието пророкът основал исляма след откровение от архангел Гавриил в пещерата Хира. Днес по света има повече от 1,8 милиарда мюсюлмани.

3. Христофор Колумб (1451 – 1506)
Този навигатор и картограф служи на Короната на Кастилия и ръководи пътуването, което ще доведе до откриването на Америка. Модерната епоха и глобализацията заедно с нея започват на 12 октомври 1492 г., когато той слиза на остров Гуанахани (днешните Бахами). Той прави общо четири пътувания, преди да умре на 20 май 1506 г.

4. Юлий Цезар (100 г. пр. н. е. – 44 г. пр. н. е.)
Гай Юлий Цезар е един от най-важните политици и войници в древен Рим . Неговият контрол върху републиката е съпътстван от противоречия и предателство.

Едно от най-големите му постижения е Галската война, която разширява римската територия в части от днешна Франция, Белгия, Швейцария, Германия и Холандия. Заговор, подготвен от някои сенатори, слага край на живота му.

5. Александър Велики (56 пр.н.е. – 323 пр.н.е.)
Александър Велики е цар на Македония до смъртта си. Аристотел отговаря за неговото образование и управлението му се смята от историците за началото на елинистическия период. Действията му са вдъхновение за други важни исторически фигури като Юлий Цезар и Наполеон Бонапарт. Александър Велики е една от най-важните героични фигури на древността.

6. Платон (427 пр.н.е. – 347 пр.н.е.)
Той е един от най-важните философи в историята на философията. Ученик на Сократ и учител на Аристотел, неговите идеи за политика, етика, гражданство, право и психология, наред с други, помогнаха за консолидирането на мисленето на западната цивилизация. Той основава Академията през 387 г. пр.н.е., считана за първия университет на Запад.

7. Лао Дзъ (5 век пр.н.е.)
Въпреки неизвестностите около живота му, Лао Дзъ е една от най-важните исторически фигури на Изтока. Смята се, че е живял между 6-и и 5-и век пр. н. е. и авторството на „Дао Дъ Дзин”- най-важното произведение на даоизма, се приписва на него.

Даоистката философия се практикува в Китай, Япония и Южна Корея, въпреки че има милиони последователи по целия свят.

8. Леонардо да Винчи (1452 – 1519)
Флорентинският многознайник Леонардо да Винчи е основната фигура на Ренесанса. Неговият принос към науката, изкуството, музиката, медицината и философията е безспорен. Той е универсална икона благодарение на картини като „Джоконда” или „Тайната вечеря”. Той е известен и с проектирането на скици на днешните подводници, хеликоптери и автомобили.

9. Йоханес Гутенберг (1400 – 1468)
Нямаше как изобретателят на съвременната подвижна печатарска преса да липсва в този списък с най-важните исторически личности. Неговото изобретение не само позволи разпространението на културата, но също така се смята за началото на пропагандата. Това съвпадна с лутеранската схизма, така че то е лост за подкрепа за прокламиране на протестантските идеи.

10. Мигел де Сервантес (1547 – 1616)
Смятан за един от най-важните писатели в световната литература, Мигел де Сервантес е най-важният автор в испанската литература. Основната му творба, „Дон Кихот” (1605–1615), е първият модерен роман и втората най-редактирана и превеждана книга в света след Библията. Сервантес участва в битката при Лепанто и е затворен в Алжир в продължение на пет години.

11. Алберт Айнщайн (1879 – 1955)
Може би най-известният физик на всички времена, Алберт Айнщайн е един от бащите на квантовата механика чрез работата си върху специалната и общата теория на относителността.
Айнщайн е удостоен с Нобелова награда по физика не за тези свои трудове, а за публикациите си върху фотоелектричния ефект. Неговото уравнение E=mc² несъмнено е най-известното в цялата история.

12. Адолф Хитлер (1889 – 1945)
Лидерът на нацистка Германия е най-важната историческа фигура на ХХ век. Неговите идеи са синтезирани в книгата му Mein Kampf (1925), частично написана по време на престоя му в затвора след неуспешен преврат през 1923 г. Адолф Хитлер се самоубива заедно с Ева Браун през 1945 г. в бункера на Канцлерството, когато победата за съюзниците е неизбежна.

13. Чарлз Дарвин (1809 – 1882)
Авторът на „Произходът на видовете” (1859) полага основите на това, което сега е известно като теория на еволюцията. Днес неговите идеи, подобно на естествения подбор, са широко приети от науката. Наблюденията, които го карат да постулира теорията си, са направени след околосветско пътуване от почти пет години, в което той успява да обиколи голяма част от земното кълбо.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X