Напишете дума/думи за търсене

Няколко любопитни факта за някои от най-великите философи

“Един ден, докато пътувал с кораб, излязла опасна буря, която накарала философа Аристип да изпита истински ужас. Отношението му предизвика присмеха на моряците и останалите пътници. Един го попитал: „Как така, ти, мъдър човек, се страхуваш да не загубиш живота си, а невежа като мен не се страхува?“, а Аристип отговорил: „Обяснението е, както сам разбираш, че имаме много различни животи за спасяване и нямам нищо против да загубя живота си, ако беше като твоя.”

Много от най-великите философи са имали любопитен живот. Това едва ли е изненадващо, тъй като те са виждали света чрез нови, по-дълбоки и по-предизвикателни перспективи.

Един философ, за когото има голям брой анекдоти, е известният Диоген Синопски. Живеел в бъчва с вино, обичал да се изхожда на публични места, дори в претъпкани театри, и ако не харесвал някого, уринирал върху него.

Известен още като Циника, той също е запомнен със своите остроумни забележки. Една от най-популярните истории за него е срещата му с Александър Македонски. Когато великият пълководец се спрял пред философа и го попитал дали може да му услужи с нещо, Диоген отвърнал: „Би ли се дръпнал, че ми закриваш слънцето?“. Тогава Александър Македонски възкликнал: „Ако не бях Александър, бих искал да съм Диоген“, на което Диоген отвърнал: „Ако не бях Диоген, и аз щях да искам да съм Диоген“.

Интересна е и историята на Хризип, който дал вино на магаре. Станало му толкова смешно, че умрял от смях.

Сократ е един от най-великите философи на древността, за когото има много анекдоти. Говори се, че прякорът му бил Атинската муха, тъй като той е бил толкова предизвикателен и разрушителен, че успял да накара почти всички на власт в Атина да се чувстват неудобно.

Говори се също, че Сократ веднъж получил предложение от богат атинянин, който искал да образова сина му. Философът отговорил, че това ще му струва 500 драхми, което за онова време било значителна цифра. Големецът отвърнал, че това е твърде скъпо и че може да си купи магаре за тази цена. Сократ го посъветвал да купи магарето с думите: „Тогава ще имаш две магарета в къщата.“

Друг велик философ е Талес от Милет. Той е един от първите, които разглеждат въпроса за смъртността на душата и описват значението на затъмнението. Анекдот разказва как един ден той изучавал звездите и се взирал в небето и паднал в кладенец. Една прислужница му се подиграла, твърдейки, че той е луд, задето иска да знае какво има горе в небесата, когато дори не може да види какво е под краката му.

Още истории от великите философи
Декарт е друг велик философ. Говори се, че той мразел ранното ставане и че спял по 12 часа на нощ. Той вярвал, че сънят е най-добрата храна за мозъка, поради което никога не ставал преди обяд. Работил от леглото си.

Джереми Бентам е един от най-ексцентричните философи. Той основава утилитаризма и е истински гений. Освен това бил сбственик на чайник, наречен Дики, който никой не можел да докосва, и бастун, който кръстил Дапъл.

В завещанието си той оставя необичайна инструкция: един от приятелите му трябвало да направи дисекция на трупа му публично. Това желание е изпълнено, а останките му са мумифицирани и поставени във витрина. Те могат да се видят днес в University College в Лондон.

Други любопитни факти
И накрая, нека поговорим за Бодхидхарма, един от великите източни философи и основател на дзен клона на Махаяна будизма. Той пристига в Китай от Централна или Южна Азия и веднага става известен със своята мъдрост, но също и със своите ексцентричности.

Веднъж бил поканен да изнесе лекция за будизма. Той приема поканата и при пристигането си сяда в поза лотос, като медитира в продължение на няколко часа. През това време той не казал нито дума. След това станал и си тръгнал.

Този философ искал да се присъедини към манастира Шаолин, но по неизвестна причина му бил отказан достъп. Затова се премества в близката пещера, където прекарва девет години в медитация, докато монасите най-накрая го приемат. В манастира той критикува чираците за лошото им физическо здраве. За да поправи това, той въвежда бойни изкуства в учебния план. Така се ражда Шаолин Кунг Фу.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X