Напишете дума/думи за търсене

Стоик ли сте?

Живеем във все по-сложно общество, в което изобилстват крехки взаимоотношения, социални кризи и постоянното бреме на несигурността. В този контекст има само две възможности, да приемете или да продължите да се борите пред толкова много трудности. В тази връзка стоикът възприема гледната точка, че разумът може да ни позволи да преодолеем хаоса.

Масимо Пилючи е известен италиански биолог, философ и писател, известен с разпространението на този вид философия. В книгата си „Как да бъдем стоик“, той твърди, че въпреки че не може да контролираме това, което ни се случва, може да работим върху начина, по който реагираме на него. Фактори като безпокойство, стрес и ежедневно страдание биха могли да бъдат управлявани по-добре, ако развием по-стоическо мислене.

Спокойствието, приемането и съпротивата са семената, които поддържат и карат този тип личностна конструкция да процъфтява.

1. Самодостатъчност и лична отговорност
Мислете за себе си и вземайте решения според вашите нужди, ценности и принципи. Може ли да има нещо по-здравословно? Самодостатъчността е способността да се ръководите от собствената си преценка без никакви външни условия.

Вие и само вие сте отговорни за собствения си живот. Това изисква да не оставяте собственото си бъдеще в ръцете на другите. Тази характеристика се храни със здравословно самочувствие. Тя свързва всичко и дава тласък на стоическата личност. В момента, в който се доверите на себе си и своите преценки, ценности и решения, съдбата ви поема по друг път.

2. Самопознанието означава да знаете кой сте и какво искате
Ако не познавате себе си, вие се оставяте да бъдете увлечени от желанията на други хора и от хаоса. Ако искате да придобиете по-стоическа нагласа, насърчавайте самопознанието си. Да знаете какво ви дава смисъл и какво очаквате от живота и себе си, ви предлага някои стълбове, на които да стъпите, както и по-мотивираща отправна точка.

3. Адаптивност към промяна
Две от най-често срещаните „болести“ на този век са стресът и безпокойството. Наистина ви е много трудно да се справяте с неуспехите, да се справяте с несигурността и да приемате промени, както големи, така и малки. Стоикът обаче е изключително умел в управлението на подобни обстоятелства.

Всяка промяна в рутината ви има тенденция да ви безпокои и заплашва да ви извади от зоната ви на комфорт. Но вашата сила е в способността ви да се адаптирате. След като постигнете това, е по-лесно да се придвижите, където искате.

4. Фокусирайте се върху разрешаването, а не върху стагнацията
Имате способността да подобрите способността си за решаване на проблеми. Първата стъпка е да намалите обема на страха, паниката и катастрофалното мислене. Стоическата личност е повече рационална, отколкото емоционална. Тя гледа на света от гледна точка на баланс и приемане. Също така постоянно търси решения.

Тези, които остават в капан от инвалидизиращи емоции, като страдание и отричане, не се движат напред, те се забиват. Стоическата личност е логична, практична и решителна.

5. Устойчив ум с широк фокус
Никой не може напълно да избегне нещастието и никой не е имунизиран срещу него. В името на вашето собствено психологическо здраве и личностно израстване трябва да развиете по-устойчив подход. Сърцето на стоика приема и разбира пристигането на фаталността и вида страдание, което замъглява всичко.

Въпреки това далеч от това да бъде блокиран в дискомфорта на този тунел от мрак, той напредва през него, знаейки, че съдбата не може да бъде контролирана.

Понякога, когато преживеете нещастие, гледате само незначителни детайли, препятствия и вредни ефекти. От друга страна, стоическата личност се стреми да види по-голямата картина и да погледне отвъд възходите и паденията на живота. Когато погледне нагоре, тя намира нов смисъл и по-голяма надежда.

6. Спокойствието - най-добрият начин на живот
Пред лицето на ежедневните разногласия трябва да приемете спокойна перспектива. Когато сте изправени пред предизвикателствата, несигурността и проблемите на ежедневието, бъдете спокойни. Разбираемо е, че може да бъде трудно да развиете това балансирано, спокойно и светло отношение. Въпреки това е идеална стратегия за успокояване на вашите страхове и тревоги и за по-добро качество на живот.

Мъжете и жените със стоически качества се стремят да бъдат в хармония с природата и със себе си. Те се опитват да култивират своите добродетели, да учат и да бъдат дисциплинирани, така че разумът винаги да е най-добрият отговор на всяко предизвикателство.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X