Напишете дума/думи за търсене

Джоузеф Кембъл – героят, който си струва да се помни

Този невероятен мислител, антрополог и писател остави изключително ценно наследство в областта на сравнителната митология.

Джоузеф Кембъл е американски мислител, писател, антрополог и професор. Повечето хора го познават заради изследванията му върху вселената на митологията. Работата му се счита за много важна в тази област. Въпреки това той се оценява и в областта на психиатрията. Неговите изследвания са съвременни на тези на други велики мислители и влиятелни фигури от ХХ век, като Джиду Кришнамурти и Джеймс Джойс.

Кембъл посвещава живота и работата си на сравнителната митология. Най-актуалната му творба е „Героят с хиляда лица“. Въпреки това той написва много произведения, които и до днес мнозина все още смятат за основно четиво за антрополози и терапевти. Всъщност работата му е вдъхновила много професионалисти от различни области, от психологията до света на киното.

"Трябва да се откажем от живота, който сме планирали, за да приемем този, който ни очаква."
-Джоузеф Кембъл-

Животът му
Джоузеф Кембъл е роден в Ню Йорк през 1904 г. Когато е дете, той посещава Американския музей по естествена история с баща си. Това разпалва интереса му към всичко, свързано с индианците. Няколко години по-късно той става експерт в тази област, особено в митологията на тази култура.

Освен това той учи английска литература в Колумбийския университет и получава бакалавърска степен през 1925 г. В същия университет получава и магистърска степен по средновековна литература през 1927 г. По време на престоя си в тази алма матер той прави две важни пътувания до Мексико и Гватемала. По-късно той пътува до Европа и се среща с философа и писател Джиду Кришнамурти. След тази среща той решава да отиде в Индия, където се интересува от източните философии, особено от будизма.

Обратно в Европа той се потапя в света на Артуровия цикъл - набор от литературни текстове, чийто произход са исторически събития и келтски фолклор. Освен това учи индоевропейска филология в университета „Лудвиг Максимилиан” в Мюнхен и получава стипендия за изучаване на старофренски, провансалски и санскрит. През годините в чужбина той научава френски, немски и японски език.

Творчеството му
Първата му книга „Героят с хиляда лица” е публикувана през 1949 г. В тази творба той говори за нещо, което нарича „пътешествието на героя“. В нея той също представя на света концепцията за „мономита на героя“. Той обяснява, че животът на всеки герой се състои от предприемане на пътуване, което го принуждава да се изправи пред поредица от психологически тестове, които трябва да преодолее, за да се развие като човешко същество. Освен това той споменава, че всеки герой трябва да сподели придобитата си мъдрост с останалия свят, когато се върне у дома.

Кембъл той установява, че този последен мит се повтаря във всички култури и митологии по света, независимо от тяхната религия или географско влияние. Той демонстрира, че има начин да се извършат необходимите трансформации в човешките същества и че на всичкото отгоре той е универсален.

Кембъл работи със Свами Ничилананда върху превода на Упанишадите - набор от индуски свещени книги, и тяхното последващо редактиране. Освен това той се интересува от работата на швейцарския психиатър Карл Юнг, който следи отблизо.

Литературното наследство на Кембъл по отношение на митологията, духовността и религията е широко. През 1985 г. започват снимките на документалния филм „Джоузеф Кембъл и силата на мита”, който е режисиран от Джордж Лукас. Лукас е последовател на работата на Джоузеф Кембъл. Всъщност благодарение на творчеството на Кембъл, се появява популярната сага "Междузвездни войни ".

Неговите влияния
Кембъл е силно повлиян от творби като „Упанишадите” и автори като Ото Ранк, Джеймс Фрейзър, Ейбрахам Маслоу и Станислав Гроф. Нещо повече, методът на Юнг за тълкуване на сънища го вдъхновява много. Всъщност това е тясно свързано с теорията за мита, която той по-късно развива.

В творбите му може да забележите чести препратки към писатели като Джеймс Джойс и Томас Ман. Той също се интересува от произведенията на Пабло Пикасо, Ницше и Артур Шопенхауер.
Джоузеф Кембъл почива на 30 октомври 1987 г. в Хонолулу, Хавай. Той оставя след себе си огромно и ценно наследство в областта на сравнителната митология. Той успява да съчетае големи познания по история, литература, антропология и религия, които все още представляват особен интерес в днешния академичен свят. Кембъл е герой, който си струва да се помни.

„Пещерата, в която се страхуваш да влезеш, крие съкровището, което търсиш.“
-Джоузеф Кембъл-

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X