Напишете дума/думи за търсене

Ейбрахам Маслоу: Изкушаващо е, ако имате чук, да се отнасяте към всичко като към пирон

Ейбрахам Маслоу е американски психолог, известен като един от основните основатели на хуманистичната психология. Тази идеология счита, че всички човешки същества са добри по природа и че се нуждаят от индивидуален житейски проект, адаптиран към техните специфични нужди. Цитатите на Ейбрахам Маслоу са вярно отражение на това.

Хората също познават Маслоу чрез неговата йерархия на нуждите. Това е теория, която обяснява какво движи човешкото поведение, тъй като за този автор тези действия са резултат от мотивацията, която ни кара да получаваме това, от което се нуждаем.
Теориите му първоначално не са се радвали на особена популярност, но малко по малко започват да привличат вниманието на психолозите от неговата епоха. Всъщност Американската асоциация на хуманистите му връчва наградата за хуманист на годината през 1967 г.

Важността да съществуваш в настоящия момент

„Способността да съществуваш в настоящия момент е основен компонент на психичното здраве.“

Този цитат на Ейбрахам Маслоу е за връзката между настоящия момент и психичното здраве, една от концепциите, адресирани от хуманистичната психология.

Според изследването „Концепцията за психичното здраве в хуманистично-екзистенциалната психология” психичното здраве е необходимост. Маслоу подчертава тази концепция и я свързва със способността на индивида да присъства в живота си. Това е така, защото може да се свържете с тук и сега само когато сте свободни от очаквания, притеснения и вина.

Ейбрахам Маслоу за гъвкавостта

„Предполагам, че е изкушаващо, ако единственият инструмент, който имате, е чук, да се отнасяте към всичко като към пирон.“

Други нужди, за които говори Ейбрахам Маслоу, са важността да знаем как да се адаптираме и да бъдем гъвкави. Много хора смятат, че трябва да адаптират обстоятелствата към тях, което обикновено ги води до провал.
Някои хора са по-способни да решават проблеми, които могат да доведат до страдание, именно защото са гъвкави и знаят как да се адаптират към обстоятелствата. С други думи, те могат да виждат отвъд и да търсят алтернативи. Важното е, че всеки може да го направи. Умът ви е гъвкав, стига да не държите на определени вярвания или да мислите, че вашите истина и възприятие са единствената възможна алтернатива.

Оптимизмът трябва да е автентичен

„Фалшивият оптимизъм рано или късно води до разочарование, омраза и безнадеждност.“

В днешно време книгите с позитивистки подход са много популярни, тъй като те постоянно ви канят да се усмихвате и да бъдете оптимисти. Повечето от тях обаче ви карат да изпитвате фалшиво чувство на оптимизъм, което рано или късно само ще отстъпи на отчаянието.
Невинаги е възможно да бъдете оптимисти и вашите основи трябва да са силни, в случай че възпитате това отношение. Няма смисъл да четете положителни послания, ако не ги интегрирате, не размишлявате върху тях и не култивирате семето на това, което носи тяхното послание.


Защото, както казва този цитат на Ейбрахам Маслоу, трябва да възпитавате автентичен оптимизъм.
Да, може да изградите своя оптимизъм, но не се преструвайте. Това ще доведе само до самозаблуда и ще ви остави незащитени от реалността, когато най-малко го очаквате.

Ейбрахам Маслоу вярва, че страхът влияе върху личностното развитие

„Научих, че начинаещият често може да види неща, които експертът пренебрегва. Всичко, което е необходимо, е да не се страхувате да не правите грешки или да изглеждате наивни. "


Известен факт е, че страхът преобладава в обществото. Страхът от това, което другите ще кажат, когато говорите публично, и страхът да не направите глупост, наред с други притеснения. Страховете ограничават и оказват влияние върху вашето лично развитие. Поне така твърди Ейбрахам Маслоу.

Затова никога не се страхувайте да задавате въпроси, дори ако смятате, че са глупави. Никой не е експерт по всяка тема, така че не позволявайте на егото ви да ви попречи да се учите от тези, които знаят повече от вас. Защото любопитството и способността да задавате въпроси ще ви помогнат да се научите и да продължите да се развивате.

Винаги искам повече

„Срещането на една нужда прави място само за друга.“

Този цитат се отнася до йерархията на потребностите на Маслоу и до процеса на еволюция и развитие на всяко човешко същество. Това е така, защото след като достигнете едно ниво, обикновено ще намерите начини за преминаване към следващото.
Поради тази причина повечето хора постоянно се нуждаят от нови цели, за да ги постигнат. Други обаче се задоволяват, след като изпълнят дадена нужда и не търсят повече. Те просто се задоволяват със статуквото, което ги води до онзи застой, който води до разочарование. Също така води до дискомфорт, който произтича от това, че не знаят какво да направят, за да го разрешат, и по този начин ги поддържа в зоната им на комфорт.

Както може да видите, цитатите на Ейбрахам Маслоу са покана за размисъл върху различни аспекти, свързани с вашите нужди, вашите действия и, в крайна сметка, с вашия процес на добруване.

Халед Хосейни: Не може да погребеш миналото. То винаги си проправя път обратно

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X