Напишете дума/думи за търсене

Какво означава числото 3 според духовните учители, нумеролози, философи и езотерици?

Днес е 3-ти октомври - ден като всички останали, но според мнозина вибрациите в това число имат своето тълкуване.

Според Учителя Петър Дънов

който разбира смисъла на числата, той е разбрал смисъла на живота. Три е положително число, резултат. Носи радост, оптимизъм, талант, добър вкус, хармония и равновесие. Символизира детето, любовта, мъдростта и истината. Учителят е твърдял, че числото три е символ и на изкупление – когато човек е страдал и чрез смирение е заплатил всичко. Три е равновесие. Три е есен.

Според Съни Ламбросо, нумеролог и автор на книги за нумерология

Числото 3 е редуцираното число на 300. То се смята за най-слънчевото и късметлийско число. 3 е въображение, оптимизъм, творческо изразяване, думи, които вибрират със собствената си истина; то символизира принципа на растежа. То е оптимист, който раздвижва, украсява, забавлява обкръжението си, а енергията му е младежка, жизнерадостна, оптимистична.

Нулата на 300 не бива да се игнорира. Тя е енергия без форма, но пълна с възможности, защото тя е „пълно“ и „празно“, „нещо“ и „нищо“ едновременно. От носителя й зависи с какво ще „напълни“ „нищото“ и каква форма ще й придаде. Когато след дадено число има нула (а след 3 има дори две нули), то нулата винаги подсилва цифрата пред нея. А щом това предходно число е 3, то призивът към носителя е да се научи да изрича своята истина, да изразява себе си, да си създаде добри приятелства и читатели, да използва съзидателната енергия, която се подсилва от нулата.

Питагор твърди, че...

числото три определя духовното у човека. То е първото хармонично завършено число. Означава равновесно положение и пълнота. Три е плодът на двете – бащата, майката и детето. Човекът е същество на вечно противоречие и търсене, но се състои от три елемента: разум, чувства и воля, които съответстват на мъдрост, любов и истина. В хармоничното развития човек, тези три страни на неговото аз образуват равностранен триъгълник.

В езотериката...

това число е играло огромна роля още в древността на източните народи. Там троичността на човешката природа е изразявана с други термини, но в същността си са едни й същи. Три се смята за любимо число на хората. В живота обикновено го допускаме като граница на нещо. Казваме, ако не първия път, ако не втория път, то поне третия път ще се случи.

В Библията...

числото 3 обозначава Божият замисъл. Когато се описва разпването на Христос, числото 3 е споменавано около 15 пъти. 3 кръста, 3 апостола в градината с Исус, 3 отрицания на Петър... Всички тези тройки изтъкват, че е било изцяло Божи замисъл Христос да бъде разпнат.

Светата Троица...

е един от най-важните празници за християнското съзнание. Той ознаменува идването на Светия Дух. Светата Троица като празник е свързан с най-дълбоките тайни, с най-свещените духовни качества на човечеството. Най-висшата задача на човечеството е символично изразена чрез празника Света Троица; това е, че човек трябва отново да напредне от един интелектуален към един духовен живот. Тя е символ на човешката борба за свобода. В Триединството са три Личности от една същност: Бог Отец, Бог Син и Бог Свети Дух. Затова и се кръстим три пъти, когато влизаме в църква, затова и молитвите се повтарят три пъти.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X