Напишете дума/думи за търсене

Положителната сила на амбицията

Често на амбицията се гледа негативно. Това обаче не трябва да е така.
Много хора бъркат значението на думата амбиция с нещо, което е лошо или има отрицателни конотации. Нашата култура и общество ни възпитават от детството да не бъдем амбициозни, да не искаме повече от необходимото и да се фокусираме върху това да бъдем „скромни“.

Проблемът е, че също сме били научени да бъркаме и свързваме смирението с недостига, бедността или липсата на изобилие.
Концепцията и значението на амбицията не е сляпото желание за постигане на цели като богатство или власт, независимо от средствата, използвани за постигането им.

Въпреки това е доста често да се мисли, че амбициозен човек ще тъпче другите, за да постигне целите си, но това не е непременно вярно. Напротив, в много случаи желанията, целите и мечтите на тези хора ще бъдат ориентирани в полза на други човешки същества.

"Амбицията и любовта са крилата за велики дела."
Йохан В. Гьоте

Трябва също така да сте наясно, че амбицията не включва желанието да се развивате безразборно, без причина или без смисъл. Всъщност може да се каже, че това е желанието да се търси защита, сигурност и благополучие.

Амбицията ви позволява в това отношение да разширите тези цели и да ги постигнете в по-голям мащаб.

Един амбициозен човек изисква и се нуждае от голяма кауза, която да го води през огромната бариера на несгоди. Амбицията му позволява да преодолее всякакви препятствия, да продължи да се бори за каузата си и да я постигне. Представяте ли си как може да се постигне това без амбиция?

За да разберете какво всъщност е амбицията, си струва да научите за Мейсън Уортман. Този млад американец винаги е искал да има своя собствена пицария. Известно време е бил предприемач на Уолстрийт и, мотивиран от амбиция, решава да рискува и да сбъдне личната си мечта.

Той започва да продава парчета пица за един долар. Благодарение на тази достъпна цена той би могъл да нахрани много отчаяно бедни хора.

Един ден клиент му предложил брилянтна идея, която по-късно ще превърне бизнеса му в негова мечта. Предложението било, че клиентите могат да „платят напред“, като купят парче пица за някого, който не може да си го позволи. И така всеки път, когато някой купувал допълнително парче пица, на стената на пицарията се залепяло листче, което давало информация, че има храна за хора, които не могат да си позволят да си купят.

Мотивация
В този пример може да видите как амбицията може да създаде прекрасен проект. Това е двигател, който ни движи и мотивира да постигнем целите си. Дори в будизма, където се проповядва смирение, се говори за здравословни амбиции, за да бъде по-добър човек всеки ден. Освен това тази източна философия заявява, че смирението не е свързано с липсата на богатство.
Проблемът е във връзката ни с това богатство.

Когато амбицията ни кара да стъпваме върху другите, за да успеем, тук започват проблемите. В този случай ще говорим за луд и злонамерен вид. Въпреки това, ако се използва в полза на другите, може да се чувстваме щастливи, защото това означава, че сме на прав път. Това ще ни накара да се подобряваме ден след ден, благоприятствайки както себе си, така и другите.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X